Sałatka caprese to sałatka w kolorach włoskiej flagi. Mamy tutaj czerwone pomidorki, białą mozzarellę i zieloną rukolę. W oryginalnej sałatce caprese zamiast rukoli są listki świeżej bazylii, a składniki kroimy w plastry i układamy na talerzu jeden obok drugiego. Natomiast ja dziś proponuję wersję z rukolą. Jej przygotowanie zajmuje 5 minut. Świetnie sprawdzi się do dań z grilla albo jako dodatek do obiadu i dań mięsnych.
Składniki na sałatkę a'la caprese
Aby przygotować lekką sałatkę caprese potrzebujesz:
- Rukolę - albo mix sałat z rukolą,
- Małe pomidorki - mogą to być pomidorki papryczkowe lub cherry,
- Mini mozzarellę - możesz użyć zamiennie zwykłej mozzarelli w kulce. Wystarczy pokroić ją w kostkę.
- pieprz,
- Oliwa lub olej - użyłam smakowego oleju rzepakowego bazyliowego Kujawski. Można użyć oliwy z oliwek a wierzch sałatki posypać ziołami świeżymi lub suszonymi.
Jak przygotować sałatkę a'la caprese?
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste.
- Pokrój wszystkie składniki - mini mozzarellę i pomidorki kroimy na pół. Jeśli masz świeżą bazylię to posiekaj ją drobno i posyp wierzch sałatki.
- Umieść składniki w misce - na spodzie połóż sałatę, a na niej rozłóż pomidorki i mozzarellę.
- Skrop oliwą lub olejem przed podaniem.
Więcej przepisów na dania w stylu caprese
Sałatka a'la caprese
Do przygotowania w 5 minut! Idealna do dań z grilla lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 100g rukoli,
- 1 opakowanie mozzarelli mini (125g),
- 250g pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- pieprz,
Przygotowanie:
Kuleczki mozzarelli kroimy na pół. Małe pomidorki również kroimy na pół. W misce układamy rukolę. Na wierzch wykładamy pomidorki i mozzarellę. Całość oprószamy pieprzem i polewamy oliwą lub olejem. Życzę smacznego!