Chlebek z cukinią

Od czasu do czasu przygotowuję domowe pieczywo. Najczęściej jest to chlebek z kaszą jaglaną, który mój mąż po prostu uwielbia i nocne bułeczki. Nadmiar cukinii skłonił mnie do przygotowania chleba także z cukinią.

Dzięki jej dodatkowi chlebek jest wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Jest bardzo szybki do przygotowania. Całą pracę wykonała za mnie maszyna do wyrabiania ciasta drożdżowego 🙂 Do chleba możemy dodać także orzechy włoskie. Chlebek zawiera sporą ilość drożdży więc mocno urośnie podczas pieczenia. Jeśli nie dysponujecie keksówką takiej długości jak w przepisie to lepiej upiec go w długiej keksówce skracając odpowiednio czas pieczenia.

Chlebek z cukinią

Chlebek z cukinią

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki pszennej,

  • 40g świeżych drożdży,

  • 1 łyżeczka cukru,

  • 1 szklanka lekko ciepłej wody,

  • 250g cukinii (1 średnia sztuka),

  • 2 płaskie łyżeczki soli,

  • 1 jajko,

  • DO POSMAROWANIA:

  • Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dobrze ją odciskamy.

Mąkę wsypujemy do miski. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Dodajemy także cukier. Do wgłębienia wlewamy odrobinę lekko ciepłej wody. Składniki we wgłębieniu delikatnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.

Do miski z mąką dodajemy resztę wody, jajko i sól. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dodajemy do ciasta startą i odciśniętą cukinię. Ciasto ponownie zagniatamy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy. Formę keksową o długości 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 45 minut do podrośnięcia (przykryte ściereczką).

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Chlebek smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek. Pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu chlebek zostawiamy na chwilkę w formie, a później wyjmujemy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Do chleba możemy dodać także 100g orzechów włoskich.

2) Ciasto na początku będzie gęste, ale po dodaniu cukinii stanie się bardziej wilgotne. Nie dolewamy więcej wody.

Chlebek z cukinią

Chlebek z cukinią





6 komentarzy

  1. podoba mi sie dodatek cukinii 🙂 chlebek musi być wilgotny od niej 🙂 Ja ostatnio pozostaję fanką automatu do chleba, bo robi się sam 🙂

    • cukiereczek

      Niestety nie posiadam takiego automatu do chleba, a szkoda… Polecam Ci Aniu ten chlebek, jest przepyszny 🙂

  2. Chlebek pyszny. Szybko się robi, ładnie wyrasta, miękki i wilgotny. Nawet na drugi i trzeci dzień pyszny. Cukinia nie do rozpoznania w chlebku☺

    Exif_JPEG_420

    • cukiereczek

      Joanno, bardzo dziękuję za zdjęcie 🙂 Cieszę się, że chlebek Ci smakował 😀

  3. Mój ulubiony chlebek 🙂 Tym razem z eksperymentalnym dodatkiem niewielkiej ilości mąki razowej. Można śmiało dodawać, bo wyrasta super i smakuje tak samo.

    DSCN1612

    • cukiereczek

      Joanna naprawdę wygląda na pięknie wyrośnięty 😉 Miło mi, że wracasz do tego przepisu.

Zostaw odpowiedź