Od czasu do czasu przygotowuję domowe pieczywo. Najczęściej jest to chlebek z kaszą jaglaną, który mój mąż po prostu uwielbia i nocne bułeczki. Nadmiar cukinii skłonił mnie do przygotowania chleba także z cukinią.
Dzięki jej dodatkowi chlebek jest wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Jest bardzo szybki do przygotowania. Całą pracę wykonała za mnie maszyna do wyrabiania ciasta drożdżowego Do chleba możemy dodać także orzechy włoskie. Chlebek zawiera sporą ilość drożdży więc mocno urośnie podczas pieczenia. Jeśli nie dysponujecie keksówką takiej długości jak w przepisie to lepiej upiec go w długiej keksówce skracając odpowiednio czas pieczenia.
SKŁADNIKI:
-
500g mąki pszennej,
-
40g świeżych drożdży,
-
1 łyżeczka cukru,
-
1 szklanka lekko ciepłej wody,
-
250g cukinii (1 średnia sztuka),
-
2 płaskie łyżeczki soli,
-
1 jajko,
-
DO POSMAROWANIA:
-
Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dobrze ją odciskamy.
Mąkę wsypujemy do miski. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Dodajemy także cukier. Do wgłębienia wlewamy odrobinę lekko ciepłej wody. Składniki we wgłębieniu delikatnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Do miski z mąką dodajemy resztę wody, jajko i sól. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dodajemy do ciasta startą i odciśniętą cukinię. Ciasto ponownie zagniatamy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy. Formę keksową o długości 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy na kolejne 45 minut do podrośnięcia (przykryte ściereczką).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Chlebek smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek. Pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu chlebek zostawiamy na chwilkę w formie, a później wyjmujemy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Do chleba możemy dodać także 100g orzechów włoskich.
2) Ciasto na początku będzie gęste, ale po dodaniu cukinii stanie się bardziej wilgotne. Nie dolewamy więcej wody.
podoba mi sie dodatek cukinii
chlebek musi być wilgotny od niej
Ja ostatnio pozostaję fanką automatu do chleba, bo robi się sam 
Niestety nie posiadam takiego automatu do chleba, a szkoda… Polecam Ci Aniu ten chlebek, jest przepyszny
Chlebek pyszny. Szybko się robi, ładnie wyrasta, miękki i wilgotny. Nawet na drugi i trzeci dzień pyszny. Cukinia nie do rozpoznania w chlebku
Joanno, bardzo dziękuję za zdjęcie
Cieszę się, że chlebek Ci smakował 
Mój ulubiony chlebek
Tym razem z eksperymentalnym dodatkiem niewielkiej ilości mąki razowej. Można śmiało dodawać, bo wyrasta super i smakuje tak samo.
Joanna naprawdę wygląda na pięknie wyrośnięty
Miło mi, że wracasz do tego przepisu.