Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Malutkie i mięciutkie bułeczki, które nie wymagają długich przygotowań. Zamiast kupować rano pieczywo w piekarni wyciągamy ciepłe bułeczki z piekarnika.

Idealnie pasują do nich dżemy i konfitury, a także wytrawne dodatki. Nam najbardziej smakują posmarowane wyłącznie masłem.

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie drożdży instant (7g),

  • 500g mąki pszennej typ 650,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1 szklanka mleka,

  • 25g masła,

  • DODATKOWO:

  • Mleko do posmarowania bułeczek,

  • Do posypania bułeczek: sezam, siemię lniane, mak, pestki dyni/słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bułeczki przygotowujemy wieczorem.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy mleko, suche drożdże i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je kilka minut. Powinno być miękkie i elastyczne.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 12 części ( po około 72g każda) i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce w pewnych odstępach od siebie. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki na dolną półkę.

Rano piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Bułeczki wyjmujemy z lodówki i smarujemy mlekiem. Posypujemy je makiem, sezamem, siemieniem lub ziarnami. Pieczemy około 10 minut.

Życzę smacznego!

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz





9 komentarzy

  1. świetny pomysł z tymi bułkami 🙂

  2. Witam. Muszą być drożdże instant??czy mogą być świeże??i ile wtedy tych świeżych?? Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Witam,
      Można użyć zamiennie świeżych drożdży = 25g. Ale ze świeżymi drożdżami trzeba będzie zrobić rozczyn.
      Pozdrawiam

      • Witam, a można pozostawić je na blasze poprostu na stole przy otwartym lekko oknie w kuchni? Blacha mi nie wejdzie do lodówki ?

        • cukiereczek

          Oj no najlepiej jak będą rosły w niskiej temperaturze, max. 8 stopni :/ A może na balkon? Teraz noce już mają nie być mroźne 😉

          • Stety bądź nie stety tu gdzie obecnie mieszkam są przymrozki w nocy. Po wielu kombinacjach udało mi się umieścić bułeczki w lodówce a rano tylko myk na blachę i do piekarnika. Dziękuję za pyszny przepis. ?

          • cukiereczek

            Super, że się udały 🙂 Polecam się 🙂

  3. Rzeczywiście robi się je bardzo szybko, nawet z rozczynem (nie jestem w stanie przestawić się na drożdże instant) i są świetne.
    Rano, po otwarciu lodówki, byłam przerażona, bo wyglądały na niewyrośnięte i strasznie zbite, ale po upieczeniu wyszły boskie! Świeże bułki rano, bez wychodzenia z domu i po 10 minutach – bezcenne!

    • cukiereczek

      Stefanek bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź