Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Malutkie i mięciutkie bułeczki, które nie wymagają długich przygotowań. Zamiast kupować rano pieczywo w piekarni wyciągamy ciepłe bułeczki z piekarnika.

Idealnie pasują do nich dżemy i konfitury, a także wytrawne dodatki. Nam najbardziej smakują posmarowane wyłącznie masłem.

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie drożdży instant (7g),

  • 500g mąki pszennej typ 650,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1 szklanka mleka,

  • 25g masła,

  • DODATKOWO:

  • Mleko do posmarowania bułeczek,

  • Do posypania bułeczek: sezam, siemię lniane, mak, pestki dyni/słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Bułeczki przygotowujemy wieczorem.

Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy. Dodajemy mleko, suche drożdże i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je kilka minut. Powinno być miękkie i elastyczne.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 12 części ( po około 72g każda) i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce w pewnych odstępach od siebie. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki na dolną półkę.




Rano piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Bułeczki wyjmujemy z lodówki i smarujemy mlekiem. Posypujemy je makiem, sezamem, siemieniem lub ziarnami. Pieczemy około 10 minut.

Życzę smacznego!

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

Bułeczki, które rosną, kiedy Ty śpisz

5 komentarzy

  1. świetny pomysł z tymi bułkami 🙂

  2. Witam. Muszą być drożdże instant??czy mogą być świeże??i ile wtedy tych świeżych?? Pozdrawiam

    • cukiereczek cukiereczek

      Witam,
      Można użyć zamiennie świeżych drożdży = 25g. Ale ze świeżymi drożdżami trzeba będzie zrobić rozczyn.
      Pozdrawiam

  3. Rzeczywiście robi się je bardzo szybko, nawet z rozczynem (nie jestem w stanie przestawić się na drożdże instant) i są świetne.
    Rano, po otwarciu lodówki, byłam przerażona, bo wyglądały na niewyrośnięte i strasznie zbite, ale po upieczeniu wyszły boskie! Świeże bułki rano, bez wychodzenia z domu i po 10 minutach – bezcenne!

    • cukiereczek cukiereczek

      Stefanek bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij