Chleb z kaszą jaglaną (nocny)

Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie. Jego największym wielbicielem jest mój chłopak Michał. Potrafi zjeść cały bochenek chleba tylko z masłem i szczyptą soli.

Ten chleb przygotujesz w 10 minut. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto i schować do lodówki, rano wyjąć i upiec i gotowe 😉 To świetny sposób, aby przemycić kaszę jaglaną dzieciom, jeśli się za nią nie przepadają.

Jeśli macie ochotę na pieczywo, które rośnie nocą to zapraszam również na smaczne bułeczki.

Chleb z kaszą jaglaną (nocny)

Chleb z kaszą jaglaną (nocny)

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżeczki drożdży instant (6g),
  • 500g mąki pszennej typ 650,
  • 150g ugotowanej kaszy jaglanej (około 1/5 szklanki suchej kaszy),
  • 5 łyżek siemienia lnianego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Około 300ml letniej wody,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, cukier, siemię lniane i wystudzoną kaszę jaglaną, mieszamy. Stopniowo wlewamy letnią wodę i zarabiamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy przez 5 minut.

Małą keksówkę (9x28cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki.

1 godzinę przed pieczeniem ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy, aby się ociepliło.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy około 40 minut. Gdyby za mocno się rumienił przykrywamy go folią aluminiową.

Życzę smacznego!

Chleb z kaszą jaglaną (nocny)

Chleb z kaszą jaglaną (nocny)

Chleb z kaszą jaglaną (nocny)

Chleb z kaszą jaglaną (nocny)

63 komentarzy

  1. świetny pomysł z tym chlebem 🙂

    • Czy mogę upiec 2 chleby jednocześnie na tej samej wysokosci w piekarniku czy lepiej osobno?

      • cukiereczek cukiereczek

        Można razem, czas pieczenia może się wydłużyć ewentualnie.

  2. Piękny chleb!
    Muszę kiedyś go upiec…

    • Czy można domieszac jakąś inna mąkę, np. żytnią? Pozdrawiam!

      • cukiereczek cukiereczek

        Można spróbować.

  3. Witam!Jaki rozmiar keksówki?Czy można piec zaraz po wyrosnięciu?

    • cukiereczek cukiereczek

      Mała keksówka o wymiarach 9x28cm. Można upiec bezpośrednio po wyrośnięciu. Ale chlebek będzie dużo smaczniejszy jeśli ciasto będzie rosło przez noc 🙂

      • Witam czy 150g kaszy jaglanej ma być przed ugotowaniem czyli na surowo czy już po jej ugotowaniu?

        • cukiereczek cukiereczek

          150g kaszy już ugotowanej.

        • Chlebek przepyszny 😉 wystarczy mu same masełko 🙂 dobrze, że zrobiłam 2 bochenki. Coś czuję, że zniknie w ekspresowym tempie 🙂

          • cukiereczek cukiereczek

            Natalia bardzo mi miło 🙂

        • Rewelacyjny przepis!?

          • cukiereczek cukiereczek

            Bardzo mi miło ?

  4. Świetny chleb, polecam. Nareszcie zjadłam chleb, który nie był słony 🙂

    chlebzkaszjaglan

    • cukiereczek cukiereczek

      Milena, bardzo się ciesze, że Ci smakował 🙂 Pozdrawiam!

    • Czy można go piec w aluminiowej foremce?

  5. Kasiu chlebek przepyszny 🙂 polecam wszystkim go spróbować 🙂

    DSCF3671

    • cukiereczek cukiereczek

      Asiu cieszę się, że smakował 🙂

  6. Avatar ASo

    Tak wyszedł mój. Pyszny, prosty i co najważniejsze DOMOWY. Mniam 🙂

    BB1E7144-BF2B-4C26-A326-ED50D026C3F2

    • cukiereczek cukiereczek

      ASo cieszę się, że smakował 😉

  7. Chlebek rewelacyjny, praktycznie sam się robi a smakuje wybitnie.

    IMG_20180323_105420_013

    • cukiereczek cukiereczek

      Mitusek wygląda pysznie 🙂

  8. Bardzo smaczny 🙂 Nie miałam siemienia lnianego więc dałam chia, Bardzo dobry 🙂

    29391175_430292330760602_1660541282_o

    • cukiereczek cukiereczek

      Bogusiu, cieszę się, że chlebek Ci smakował 😉

  9. Czy drożdże instant można zastąpić świeżymi? Jeśli tak to jak przygotować zaczyn?

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu tak, można użyć świeżych drożdży. Rozczyn należy wówczas zrobić z ciepłą wodą (te 300ml z przepisu), cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Czekamy aż rozczyn podrośnie. Wówczas dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

    • Chlebek wyszedł przepyszny! Pozdrawiam☺️

      • cukiereczek cukiereczek

        Idealny! Cieszę się, że smakuje ?

  10. Pyszny chleb. Wilgotny, sycący i zdrowy! Niestety musialam go upiec od razu, bo rosl w lodowce jak szalony:) Super przepis 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Claudia cieszę się, że chlebek smakował 😉

  11. A to mój chlebek. Wyszedł przepyszny. Właśnie kończy się ostatni kawałek. Następnym razem trzeba dwa od razu robić ??Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu bardzo się cieszę, że chlebek smakował 🙂
      Pozdrawiam ciepło,
      Kasia

  12. Witam czy można dać inną mąkę zamiast pszennej? Chodzi mi o to żeby ten chlebek był ciemny

    • cukiereczek cukiereczek

      Sylwia ciężko mi powiedzieć, bo nie próbowałam z inną mąką.

  13. Avatar Ewa

    Witam. A jeżeli świeże drozdze, to ile?

    • cukiereczek cukiereczek

      Ewa około 12-15g drożdży świeżych.

  14. Jakim cudem to ma rosnąć cała noc w lodówce jak mi po pół godzinie już urósł? =] i teraz nie wiem czy to już się będzie nadawać ale nic no sprawdzimy….

    • cukiereczek cukiereczek

      Paulina mam nadzieję, że się uda 😉

  15. Hej 🙂 czy mogę użyć świeżych drożdży? Jakie proporcje, jeśli tak ?

    • O nie…Nie zauważyłam pytania wyżej o drożdże. Chyba piszę zbyt rano 😉

      • cukiereczek cukiereczek

        Nic nie szkodzi 🙂 Pozdrawiam

  16. Wyszedł boski. Smakował każdemu. Od dzis nie będzie straszna mi nawet niedziela niehandlowa- zawsze będę chętnie robić ten chlebek na śniadanie 😀

    • cukiereczek cukiereczek

      Agata bardzo się cieszę ? Wygląda perfekcyjnie ?

  17. Twój komentarz

  18. I jeszcze jedno 🙂

  19. Najlepszy chleb na świecie 🙂
    Użyłam mąki pszennej i orkiszowej w proporcji 50/50.
    Trzymałam w lodówce prawie dobę i dodałam kilka drobno skrojonych oliwek.

    Wyszedł pyszny, miękki i pachnący 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Paulina bardzo mi miło 🙂

  20. Pyszny chlebus. Wyszedł mięciutki w środku i delikatny w smaku z lekko chrupiąca skórką. Na pewno na stałe już zagości w naszym domku.

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakował 😉

  21. Robię ten chlebek regularnie, od kiedy pisałam komentarz w maju 2019r. Jest boski. Dzisiaj wersja z kminkiem i trzema buleczkami. Genialne ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Agata czyli zrobiłaś bułeczki z tego samego ciasta? Bardzo się cieszę, że chlebek tak smakuje 🙂 Polecam się 🙂

      • Tak, z tego samego ciasta, gdyż daję 7g drożdży,tyle ile jest w paczce. Zawsze dodaję też trochę więcej mąki i reszty składników, więc ciasta starcza na bułeczki, które znikają zawsze jeszcze ciepłe ??

  22. Chlebek jest pyszny, na pewno upieczemy jeszcze nie raz:)

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakuje ?

  23. Chlebek wyszedł pierwsza klasa?.Na pewno upiekę jeszcze nie raz?.Dziękuję ❤

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 🙂

  24. Witam, jak gotować kaszę? Wiem że jaglanke przed gotowanie przelewa się woda żeby nie była gorzka.

    • cukiereczek cukiereczek

      Ja najpierw prażę kaszę na suchej patelni, aż poczuje orzechowy zapach. Wówczas kaszę zalewam wrzątkiem. Po chwili odcedzam na sitku.

      • Wez-nie zdążyłam zdj cyknac. Tak pysznego dawno nie jadlam. Mniam z samym masłem.

        • cukiereczek cukiereczek

          Bardzo się cieszę, że tak smakował 🙂

  25. Czy próbował ktoś zrobić ten chlebek z mąki orkiszowej? A jeśli tak, to czy wyszedł?

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij