Sojowy łosoś na kołderce z soczewicy i szpinaku

Dużo jadłam ostatnio mięsa, przyszła więc pora na coś lekkiego. Postawiłam na łososia 🙂
Ostatnio robiłam łososia z salsą paprykową oraz bardziej egzotycznego z chili i pomarańczą. Ponieważ łosoś świetnie pasuję do szpinaku - więc tym razem podałam go na sałatce ze szpinaku. Całość dopełniła pomidorowa soczewica - pyszne, a zarazem wykwintne danie było gotowe w kilka chwil 🙂 Dzięki dodatkowi soczewicy danie było bardzo sycące.

 

Składniki:

  • łosoś 500g,
  • sos sojowy 50ml,
  • sól,
  • pieprz,
  • soczewica 300g,
  • pomidory krojone w puszce 400g,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 400ml bulion,
  • 40ml czerwone wino,
  • sól,
  • pieprz,
  • chilii,
  • papryka słodka,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • szpinak 100g,
  • VINEGRET
  • oliwa z oliwek 4 łyżeczki,
  • ocet winny 2 łyżeczki,
  • miód 1 łyżeczka,
  • musztarda Dijon 1 łyżeczka,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania soczewicy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory, bulion i wino. Całość gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Jeżeli soczewica nie będzie miękka, a wchłonie już całą wodę to podlewamy ją jeszcze bulionem. Całość przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, chili, papryką słodką, solą i pieprzem.
Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą. Składniki vinegret łączmy ze sobą i dokładnie mieszamy. Szpinak łączmy z sosem.
Łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po kwadransie polewamy go sosem sojowym i wkładamy jeszcze na 5-7 minut. Wyjmujemy, czekamy chwilę aż łosoś troszkę ostygnie i kroimy w plastry.
Łososia podajemy ułożonego na soczewicy i sałatce ze szpinaku. Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź