Dużo jadłam ostatnio mięsa, przyszła więc pora na coś lekkiego. Postawiłam na łososia 🙂
Ostatnio robiłam łososia z salsą paprykową oraz bardziej egzotycznego z chili i pomarańczą. Ponieważ łosoś świetnie pasuję do szpinaku - więc tym razem podałam go na sałatce ze szpinaku. Całość dopełniła pomidorowa soczewica - pyszne, a zarazem wykwintne danie było gotowe w kilka chwil 🙂 Dzięki dodatkowi soczewicy danie było bardzo sycące.
Składniki:
- łosoś 500g,
- sos sojowy 50ml,
- sól,
- pieprz,
- soczewica 300g,
- pomidory krojone w puszce 400g,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 400ml bulion,
- 40ml czerwone wino,
- sól,
- pieprz,
- chilii,
- papryka słodka,
- rozmaryn,
- tymianek,
- szpinak 100g,
- VINEGRET
- oliwa z oliwek 4 łyżeczki,
- ocet winny 2 łyżeczki,
- miód 1 łyżeczka,
- musztarda Dijon 1 łyżeczka,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania soczewicy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory, bulion i wino. Całość gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Jeżeli soczewica nie będzie miękka, a wchłonie już całą wodę to podlewamy ją jeszcze bulionem. Całość przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, chili, papryką słodką, solą i pieprzem.
Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą. Składniki vinegret łączmy ze sobą i dokładnie mieszamy. Szpinak łączmy z sosem.
Łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po kwadransie polewamy go sosem sojowym i wkładamy jeszcze na 5-7 minut. Wyjmujemy, czekamy chwilę aż łosoś troszkę ostygnie i kroimy w plastry.
Łososia podajemy ułożonego na soczewicy i sałatce ze szpinaku. Życzę smacznego 🙂