Pasztet z soczewicy i batatów

Dzisiejszy przepis to kolejny pyszny sposób na wykorzystanie soczewicy. Pasztet z soczewicy jest prosty i szybki do przygotowania. Jest przy tym zdrowy i sycący. Bogata ilość przypraw dodaje mu dodatkowego smaczku. Dzięki obecności batatów ma delikatnie słodki smak. Bataty możemy ewentualnie zastąpić marchewką.

Pasztet najlepiej smakował nam podany na pieczywie z dodatkiem kiszonego ogórka. Innym sposobem na jego podanie będzie kleks kwaśnej śmietany lub sosu tatarskiego. Taki pasztet pokrojony w kostkę może stanowić dodatek do sałatki. Może posłużyć także jako składnik wegetariańskich burgerów.

Pasztet z soczewicy i batatów

Pasztet z soczewicy i batatów

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy (około 430g),
  • 2 szklanki bulionu drobiowego,
  • 500g batatów (waga po obraniu),
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • ¾ łyżeczki kminu,
  • 1 łyżeczka garam masala (lub curry),
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • Szczypta soli i pieprzu,

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę umieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą. W rondelku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy soczewice i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 7 minut, często mieszamy. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 3 minuty bez przykrycia często mieszając. Masa będzie bardzo gęsta, bo płynu do gotowania jest mało w stosunku do ilości soczewicy. Masę trzeba często mieszać. Soczewicę studzimy.

Bataty i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bataty i smażymy razem około 10 minut. Bataty studzimy.

W dużej misce łączymy ze sobą ugotowaną soczewicę, smażone bataty i jajka. Mieszamy dokładnie do połączenia i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.

Życzę smacznego!

Pasztet z soczewicy i batatów

Pasztet z soczewicy i batatów

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij