Sałatka z tuńczykiem i pomidorkami

To jedna z moich ulubionych sałatek. Jest lekka i sycąca. A wymyśliła ją moja siostra Justyna. Teraz bardzo często ją przygotowuję, a zwłaszcza na piątkowy lunch do pracy. Tuńczyk świetnie sprawdza się w różnego rodzaju sałatkach. Na blogu znajdziecie już cztery propozycje na takie rybne sałatki:

Do sałatki możecie użyć tuńczyka w oleju lub w sosie własnym. Jeśli jednak dbacie o linię to polecam tuńczyka w sosie własnym. Roszponkę możecie zastąpić miksem sałat, a pomidorki koktajlowe - zwykłym pomidorem. Przy tego rodzaju sałatkach bardzo ważne jest, aby wymieszać ją z sosem tuż przed podaniem.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 100g roszponki,
  • 1 mała papryka,
  • 150g pomidorków koktajlowych,
  • 2 jajka,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju,
  • ½ cebuli,
  • SOS VINEGRET:
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 4 łyżeczki octu winnego,
  • 8 łyżeczek oliwy z oliwek,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Sałatę płuczemy. Gdy obcieknie rozkładamy ją pomiędzy dwa duże talerze.

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Warzywa wykładamy na sałatę. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je. Każde jajko kroimy na 8 części i układamy na sałacie. Tuńczyka odsączamy z zalewy i wykładamy na wierzch sałatki.

Składniki sosu mieszamy ze sobą. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

Życzę smacznego 😉

Uwaga:

1) Możemy zamiennie użyć 2 pomidorów.

2) Przepis ten jest odpowiedni dla osób będących na diecie z cukrzycą ciążową. Należy wówczas zrezygnować z sosu vinegret, a użyć samej oliwy z oliwek. Proponuję podać z kromką dozwolonego pieczywa. Idealna sałatka na kolację.

Sałatka z tuńczykiem i pomidorkami

Sałatka z tuńczykiem i pomidorkami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź