To jedna z moich ulubionych sałatek. Jest lekka i sycąca. A wymyśliła ją moja siostra Justyna. Teraz bardzo często ją przygotowuję, a zwłaszcza na piątkowy lunch do pracy. Tuńczyk świetnie sprawdza się w różnego rodzaju sałatkach. Na blogu znajdziecie już cztery propozycje na takie rybne sałatki:
- Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w koszulce,
- Sałatka z tuńczykiem i awokado,
- Sałatka z tuńczykiem, orzechami i żurawiną,
- Sałatka czosnkowa z tuńczykiem.
Do sałatki możecie użyć tuńczyka w oleju lub w sosie własnym. Jeśli jednak dbacie o linię to polecam tuńczyka w sosie własnym. Roszponkę możecie zastąpić miksem sałat, a pomidorki koktajlowe - zwykłym pomidorem. Przy tego rodzaju sałatkach bardzo ważne jest, aby wymieszać ją z sosem tuż przed podaniem.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 100g roszponki,
- 1 mała papryka,
- 150g pomidorków koktajlowych,
- 2 jajka,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju,
- ½ cebuli,
- SOS VINEGRET:
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 4 łyżeczki octu winnego,
- 8 łyżeczek oliwy z oliwek,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę płuczemy. Gdy obcieknie rozkładamy ją pomiędzy dwa duże talerze.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Warzywa wykładamy na sałatę. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je. Każde jajko kroimy na 8 części i układamy na sałacie. Tuńczyka odsączamy z zalewy i wykładamy na wierzch sałatki.
Składniki sosu mieszamy ze sobą. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Życzę smacznego 😉
Uwaga:
1) Możemy zamiennie użyć 2 pomidorów.
2) Przepis ten jest odpowiedni dla osób będących na diecie z cukrzycą ciążową. Należy wówczas zrezygnować z sosu vinegret, a użyć samej oliwy z oliwek. Proponuję podać z kromką dozwolonego pieczywa. Idealna sałatka na kolację.