Te ślimaczki urzekną Was smakiem i wyglądem. Ciasto francuskie daje nam tyle możliwości: na słodko i wytrawnie, że raz na jakiś czas sięgam po nie by przygotować szybką kolację czy przekąskę. A przygotowanie tych ślimaczków zajęło mi 5 minut, naprawdę!
Wystarczy na rozwiniętym cieście francuskim rozsmarować serek, posypać go koperkiem i ułożyć plastry wędzonego łososia. Zwijamy, kroimy, pieczemy i zajadamy. Smakują pysznie same, na ciepło i na zimno. Gorąco polecam!
Więcej przepisów z wędzonym łososiem
- Kotleciki jaglane z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami
- Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
- Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem
- Szybki makaron z wędzonym łososiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem
Składniki (20 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g),
- 1 opakowanie serka kremowego typu Philadelphia (135g),
- 2 łyżki koperku,
- 150g wędzonego łososia,
- pieprz,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół.
Na blacie rozwijamy płat ciasta francuskiego. Serek kremowy rozsmarowujemy na cieście francuskim zostawiając margines 2cm z jednej strony.
*Użyłam serka kremowego Piątnica o wadze 135g. Możesz użyć dowolnego innego serka.
Na serku równomiernie rozsypujemy posiekany koperek i szczyptę pieprzu. Następnie układamy równomiernie plasterki wędzonego łososia. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku i delikatnie ją zlepiamy. Powstałą roladę kroimy na 2cm kawałki. Powinniśmy uzyskać około 20 ślimaczków.
Gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ewentualnie poprawiamy im odrobinę kształt na bardziej okrągły. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy przy pomocy pędzelka wierzch ślimaczków. Pieczemy około 15-18 minut, do zarumienienia.
Życzę smacznego!