Te ślimaczki urzekną Was smakiem i wyglądem. Ciasto francuskie daje nam tyle możliwości: na słodko i wytrawnie, że raz na jakiś czas sięgam po nie by przygotować szybką kolację czy przekąskę. A przygotowanie tych ślimaczków zajęło mi 5 minut, naprawdę!
Wystarczy na rozwiniętym cieście francuskim rozsmarować serek, posypać go koperkiem i ułożyć plastry wędzonego łososia. Zwijamy, kroimy, pieczemy i zajadamy. Smakują pysznie same, na ciepło i na zimno. Gorąco polecam!
Więcej przepisów z wędzonym łososiem
- Kotleciki jaglane z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami
- Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
- Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiem
- Szybki makaron z wędzonym łososiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem
Składniki (20 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g),
- 1 opakowanie serka kremowego typu Philadelphia (135g),
- 2 łyżki koperku,
- 150g wędzonego łososia,
- pieprz,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół.
Na blacie rozwijamy płat ciasta francuskiego. Serek kremowy rozsmarowujemy na cieście francuskim zostawiając margines 2cm z jednej strony.
*Użyłam serka kremowego Piątnica o wadze 135g. Możesz użyć dowolnego innego serka.
Na serku równomiernie rozsypujemy posiekany koperek i szczyptę pieprzu. Następnie układamy równomiernie plasterki wędzonego łososia. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku i delikatnie ją zlepiamy. Powstałą roladę kroimy na 2cm kawałki. Powinniśmy uzyskać około 20 ślimaczków.

Przygotowanie francuskich ślimaczków z wędzonym łososiem
Gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ewentualnie poprawiamy im odrobinę kształt na bardziej okrągły. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy przy pomocy pędzelka wierzch ślimaczków. Pieczemy około 15-18 minut, do zarumienienia.
Życzę smacznego!

Ślimaczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem