Brokuł to jedno z tych warzyw, które jemy przynajmniej raz w tygodniu. Najczęściej podaje go w piątki, do ryżu z łososiem. Czasem dodaje go do sałatki z kukurydzą. A jeszcze częściej wrzucam do kremowej zupki.
Dzisiaj chce Wam zaproponować pyszną i szybką zapiekankę makaronową z szynką i brokułem. Brokuły i makaron możecie ugotować wcześniej. Wówczas złożenie zapiekanki zajmuje naprawdę mało czasu - tak naprawdę trzeba tylko ugotować sos.
Jeśli macie ochotę to do zapiekanki możecie dołożyć podsmażoną paprykę czy pokrojone pomidorki koktajlowe. Myślę, że brokuł fajnie wymieni się także na cukinie. A szynka - na boczek czy kurczaka. Spróbujcie, pycha!
Więcej przepisów na zapiekanki makaronowe
- Zapiekanka makaronowa z dynią
- Zapiekanka makaronowa na słodko z serkiem wiejskim
- Zapiekanka bolońska
- Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa
Przepyszna, sycąca zapiekanka z zaledwie kilku składników. Jest szybka do przygotowania. Sprawdzi się idealnie na jesienny i zimowy obiad.
Zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem
Składniki (4-6 porcji):
- 1 brokuł (500g),
- 200g szynki,
- 350g makaronu rurki,
- 100g żółtego sera,
- SOS:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 30g masła,
- 30g mąki,
- 300ml bulionu drobiowego,
- 200ml śmietanki płynnej 30%,
- 50g żółtego sera,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki mniej więcej jednakowej wielkości. W dużym garnku zagotowujemy wodę - około 2-2,5litra z 1 płaską łyżeczką soli. Na wrzątek wrzucamy różyczki brokuła. Gaz ustawiamy na średni. Zawartość garnka zagotowujemy. Różyczki brokuła gotujemy około 3-5 minut licząc od momentu ponownego zagotowania wody. Brokuły gotujemy bez przykrycia. Gaz wyłączamy i ugotowane brokuły wylewamy na durszlak. Brokuły od razu polewamy obficie zimną wodą, aby je zahartować.
Szynkę kroimy w paseczki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ser żółty ścieramy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na większej patelni rozpuszczamy masło. Wkładamy cebulę i smażymy 2-3 minuty aż się zeszkli. Wówczas dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Następnie dodajemy mąkę i krótko smażymy mieszając. Zawartość patelni zalewamy stopniowo zimnym bulionem i mieszamy. Początkowo będą grudki, ale po chwili sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. Gotujemy go 1-2 minuty mieszając. Wówczas wlewamy śmietankę 30% i dodajemy starty ser (50g). Mieszamy do dobrego połączenia się składników. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Sos jest gotowy.
Ugotowany makaron mieszamy z szynką i umieszczamy w dużym naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy wkładamy różyczki brokuła. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Wierzch zapiekanki posypujemy serem. Zapiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Smacznego!
Jeśli przygotujesz zapiekankę makaronową z brokułem i szynką to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Zapiekanka przepyszna, szybko poszła na kolację, na obiad już zabrakło 🤣🤣Polecam z całego ❤️
Ślicznie dziękuję za miły komentarz 😍
To ja dziękuję za świetne przepisy i codzienne inspiracje❤️❤️
❤️ Polecam się!
Czy bulion można zastąpić wodą?
Pewnie!