- 1 kalafior,
- 200 g ryżu,
- 1 zielona papryka,
- 25 oliwek,
- 10 pomidorów suszonych,
- 1 cebula,
- 1 pęczek koperku,
- 250 g pomidorków cherry (lub 3 pomidory),
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki,
- 4 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do sałatek,
- ocet 1,5 łyżeczki,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do formy
Następnie dodajemy rozdrobnionego kalafiora, słodką paprykę, gałkę, sól i pieprz. Do całości wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Formę żaroodporną smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę wkładamy do formy i zapiekamy 45 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotowujemy sałatkę pomidorową. Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki, dodajemy pozostałe oliwki i koperek. Całość skrapiamy octem, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Zapiekankę podajemy lekko przestudzoną wówczas będzie się dobrze kroiła. Zapiekankę podajemy z sałatką pomidorową. Życzę smacznego 🙂