Na pewno wielu z Was lubi zapiekanki tak jak ja 🙂 Ponieważ jest lato, mnóstwo warzyw do wykorzystania więc aż żal z nich nie korzystać. Latem lubimy jeść lekkie rzeczy i taka właśnie jest ta warzywna zapiekanka, króluję w niej kalafior, ale do podania koniecznie należy wykorzystać pomidorki - smakuje i prezentuje się wyśmienicie. Lekka, świeża, w sam raz na letni obiad, polecam.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 200 g ryżu,
- 1 zielona papryka,
- 25 oliwek,
- 10 pomidorów suszonych,
- 1 cebula,
- 1 pęczek koperku,
- 250 g pomidorków cherry (lub 3 pomidory),
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki,
- 4 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do sałatek,
- ocet 1,5 łyżeczki,
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu osączamy go i zostawiamy do przestygnięcia, a następnie rozdrabniamy go widelcem. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umytą paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, studzimy. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Około 8 oliwek odkładamy. Koperek siekamy drobno, odkładamy 1 łyżkę posiekanego koperku. Do miski wkładamy ryż, dodajemy paprykę z cebulą, pomidory, oliwki i koperek, mieszamy.
Następnie dodajemy rozdrobnionego kalafiora, słodką paprykę, gałkę, sól i pieprz. Do całości wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Formę żaroodporną smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę wkładamy do formy i zapiekamy 45 minut w 190 stopniach. W tym czasie przygotowujemy sałatkę pomidorową. Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki, dodajemy pozostałe oliwki i koperek. Całość skrapiamy octem, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Zapiekankę podajemy lekko przestudzoną wówczas będzie się dobrze kroiła. Zapiekankę podajemy z sałatką pomidorową. Życzę smacznego 🙂