Czy w Waszych domach też mówi się po prostu spaghetti na makaron w sosie pomidorowym z mięsem mielonym? U nas taka nazwa przyjęła się już dawno. Nawet, gdy dzwonię do mamy i pytam co ma na obiad to mówi spaghetti i już wiem o co chodzi 🙂
Popularne spaghetti to makaron spaghetti podany z pomidorowym sosem z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to potrawa bardzo popularna w naszym kraju, a mająca swoje korzenie w kuchni włoskiej. Aby przygotować taką szybszą wersję sosu bolognese potrzebujecie tylko kilku składników. A co najważniejsze - sos przygotujecie w pół godziny. W przeciwieństwie do oryginalnego sosu bolońskiego, którego gotowanie trwa minimum 2 godziny.
Szybki sos boloński świetnie się przechowuje do kilku dni w lodówce, ale także super się mrozi. Można podać go z makaronem, a można wykorzystać jako nadzienie do naleśników, bułeczek czy przełożyć nim płaty lazanii.
Więcej przepisów na "szybki" makaron
- Spaghetti z sosem alfredo
- Tortellini alla Panna
- Spaghetti alla carbonara z mascarpone
- Makaronowa patelnia
Takie "szybsze" spaghetti bardzo często przygotowuje na obiad w tygodniu. Mało pracy, a efekt znakomity. Gdy sos dusi się pod przykryciem to w tym czasie gotuje makaron spaghetti. Obiad mam na stole w 40 minut. Takie danie super się odgrzewa.
Szybkie spaghetti bolognese
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g),
- 2 łyżki ostrego ketchupu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- DO PODANIA:
- 500g makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy mięso mielone i smażymy je na średnim ogniu na rumiano. Następnie dodajemy pomidory z puszki, ketchup, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Kolejno dodajemy startą marchewkę, czosnek i pokrojoną cebulę. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. Zawartość patelni zagotowujemy. Danie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 25-30 minut. Co jakiś czas mieszamy, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie większość wody wyparuje, a sos stanie się gęsty. Gdyby danie za szybko zgęstniało to podlewamy je odrobiną wody.
Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z gotowym sosem. Smacznego!