Spaghetti alla carbonara z mascarpone

Carbonara to sztandarowa potrawa kuchni włoskiej. Jest to makaron z boczkiem w sosie, który powstaje ze ściętych jajek. To tradycyjne włoskie danie wzbogaciłam o kremowy serek mascarpone. Przepis na takie danie znalazłam na opakowaniu serka mascarpone. Ilekroć kupowałam ten serek obiecywałam sobie, że następnym razem przygotuje właśnie taką carbonarę. Po długim czasie, ale udało mi się ją przygotować. Wyszła naprawdę pyszna. A przy tym jest bardzo szybka do przygotowania.

Spaghetti alla carbonara z mascarpone

Spaghetti alla carbonara z mascarpone

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 150g wędzonego boczku parzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki tartego parmezanu (lub garna padano),
  • 300g makaronu spaghetti,
  • 250g serka mascarpone,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Boczek kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki. 2 całe jajka i jedno żółtko wbijamy do miseczki. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i ucieramy je mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy mascarpone łyżka po łyżce i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i mieszamy do połączenia.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy boczek i smażymy go kilka minut na rumiano na średnim ogniu. Wówczas dodajemy czosnek i smażymy jeszcze kilkanaście sekund. Zmniejszamy ogień na mniejszy i dodajemy makaron. Mieszamy całą zawartość patelni. Następnie makaron polewamy masą jajeczną i mieszamy. Jajka nie mogą się całkowicie ściąć. Mają zgęstnieć i utworzyć gęsty sos. Danie jest gotowe. Wykładamy je na talerze i posypujemy resztą sera parmezan.

Możemy dodatkowo posypać całość posiekaną natką pietruszki i oprószyć pieprzem.

Sos z makaronem podajemy od razu.

Życzę smacznego 🙂

Spaghetti alla carbonara z mascarpone

Spaghetti alla carbonara z mascarpone

2 komentarzy

  1. Uwielbiam włoskie specjały. Gorąco polecam przepis. Danie nie wymaga dużo czasu a jest przepyszne!!! Opcjonalnie do boczku dodałbym troszkę cebulki. Ale i bez tego jest świetne.

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że smakowało 🙂 Pozdrawiam Was ciepło 😀

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij