To już kolejny schab przygotowany w ten sposób na blogu. Do tej pory schabowe sznycle gotowane pojawiły się w następujących wersjach:
Schab duszony z porem i marchewką jest soczysty i mięciutki. Jest też "lekki" bowiem nie mamy tutaj obsmażania mięsa. Świetnie sprawdzi się jako codziennie danie obiadowe, ale także jako obiad świąteczny. Schab można przygotować wcześniej bowiem bardzo dobrze się odgrzewa.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 750g schabu,
- 3 szklanki wody,
- 1 por,
- 1 marchewka,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- Słodka papryka,
- Oregano,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy na plastry grubości 0,5-1cm. Pora kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
W większym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy pokrojonego pora i smażymy kilka minut. Dodajemy wodę, sos sojowy, szczyptę słodkiej papryki i oregano, zagotowujemy. Do gorącego bulionu wkładamy plastry schabu. Całość ponownie zagotowujemy. Schab gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 45 minut. W międzyczasie do mięsa dodajemy soli i pieprzu do smaku. Mięso obracamy kilka razy na drugą stronę podczas duszenia.
Dodajemy marchewkę i gotujemy schab jeszcze przez 30-45 minut (do miękkości mięsa i marchewki).
Po tym czasie do potrawy dodajemy obie mąki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy je przez sitko bezpośrednio do potrawy jednocześnie mieszając potrawę w rondlu. Danie zagotowujemy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Danie doprawiamy jeszcze do smaku.
Potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Całe danie będzie zawierało około 1313kcal. Proponuję podanie 4 porcji. Wówczas jedna porcja będzie zawierała około 328kcal, w tym:
- węglowodany – 7,0g,
- białko – 46,6g,
- tłuszcz – 14,2g,
- błonnik – 1,8g.
Potrawę proponuję podać na obiad.