Sznycle schabowe gotowane w sosie z marchewką i porem

To już kolejny schab przygotowany w ten sposób na blogu. Do tej pory schabowe sznycle gotowane pojawiły się w następujących wersjach:

Schab duszony z porem i marchewką jest soczysty i mięciutki. Jest też "lekki" bowiem nie mamy tutaj obsmażania mięsa. Świetnie sprawdzi się jako codziennie danie obiadowe, ale także jako obiad świąteczny. Schab można przygotować wcześniej bowiem bardzo dobrze się odgrzewa.

Sznycle schabowe gotowane w sosie z marchewką i porem

Sznycle schabowe gotowane w sosie z marchewką i porem

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 750g schabu,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 por,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • Słodka papryka,
  • Oregano,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy na plastry grubości 0,5-1cm. Pora kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.

W większym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy pokrojonego pora i smażymy kilka minut. Dodajemy wodę, sos sojowy, szczyptę słodkiej papryki i oregano, zagotowujemy. Do gorącego bulionu wkładamy plastry schabu. Całość ponownie zagotowujemy. Schab gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 45 minut. W międzyczasie do mięsa dodajemy soli i pieprzu do smaku. Mięso obracamy kilka razy na drugą stronę podczas duszenia.

Dodajemy marchewkę i gotujemy schab jeszcze przez 30-45 minut (do miękkości mięsa i marchewki).

Po tym czasie do potrawy dodajemy obie mąki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy je przez sitko bezpośrednio do potrawy jednocześnie mieszając potrawę w rondlu. Danie zagotowujemy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Danie doprawiamy jeszcze do smaku.

Potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Całe danie będzie zawierało około 1313kcal. Proponuję podanie 4 porcji. Wówczas jedna porcja będzie zawierała około 328kcal, w tym:

  • węglowodany – 7,0g,
  • białko – 46,6g,
  • tłuszcz – 14,2g,
  • błonnik – 1,8g.

Potrawę proponuję podać na obiad.

Sznycle schabowe gotowane w sosie z marchewką i porem

Sznycle schabowe gotowane w sosie z marchewką i porem

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij