Sznycle schabowe gotowane w sosie prawdziwkowym

Schab przygotowany w ten sposób wprost rozpływa się w ustach. Jest kruchy i mięciutki. Schabu nie rozbijamy i nie obsmażamy, ale dodajemy prosto do bulionu. Dzięki temu danie jest proste i szybkie do przygotowania. Do sosu dodałam świeże prawdziwki. Otrzymujemy w ten sposób lekkie sezonowe danie. Mało pracy, afekt znakomity. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami z wody.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 700g schabu,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 250g prawdziwków,
  • 100g śmietany kremówki,
  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej i masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy na plastry grubości 0,5-1cm. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W większym rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy białe wino i gotujemy do momentu aż wino zredukuje się do połowy (3-5 minut). Wówczas dodajemy wodę, sos sojowy, liść laurowy i ziela angielskie, zagotowujemy. Do gorącego bulionu wkładamy plastry schabu. Całość ponownie zagotowujemy. Schab gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. W międzyczasie do mięsa dodajemy soli i pieprzu do smaku. Mięso obracamy kilka razy na drugą stronę podczas duszenia.

Obrane prawdziwki płuczemy. Następnie kroimy je w większą kostkę.

Prawdziwki dodajemy do schabu 15 minut przed końcem duszenia, mieszamy.

Do potrawy dodajemy obie mąki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy je przez sitko bezpośrednio do potrawy jednocześnie mieszając potrawę w rondlu. Danie zagotowujemy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodajemy kremówkę. Zagotowujemy i gotujemy razem jeszcze około 2 minut co jakiś czas mieszając. Danie doprawiamy jeszcze do smaku.

Potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Życzę smacznego  🙂

Sznycle schabowe gotowane w sosie prawdziwkowym

Sznycle schabowe gotowane w sosie prawdziwkowym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź