Schab przygotowany w ten sposób wprost rozpływa się w ustach. Jest kruchy i mięciutki. Schabu nie rozbijamy i nie obsmażamy, ale dodajemy prosto do bulionu. Dzięki temu danie jest proste i szybkie do przygotowania. Do sosu dodałam świeże prawdziwki. Otrzymujemy w ten sposób lekkie sezonowe danie. Mało pracy, afekt znakomity. Danie najlepiej smakuje z ziemniakami z wody.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 700g schabu,
- 3 szklanki wody,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 250g prawdziwków,
- 100g śmietany kremówki,
- 2-3 łyżeczki mąki pszennej,
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej i masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Schab kroimy na plastry grubości 0,5-1cm. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W większym rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy białe wino i gotujemy do momentu aż wino zredukuje się do połowy (3-5 minut). Wówczas dodajemy wodę, sos sojowy, liść laurowy i ziela angielskie, zagotowujemy. Do gorącego bulionu wkładamy plastry schabu. Całość ponownie zagotowujemy. Schab gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. W międzyczasie do mięsa dodajemy soli i pieprzu do smaku. Mięso obracamy kilka razy na drugą stronę podczas duszenia.
Obrane prawdziwki płuczemy. Następnie kroimy je w większą kostkę.
Prawdziwki dodajemy do schabu 15 minut przed końcem duszenia, mieszamy.
Do potrawy dodajemy obie mąki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy je przez sitko bezpośrednio do potrawy jednocześnie mieszając potrawę w rondlu. Danie zagotowujemy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas dodajemy kremówkę. Zagotowujemy i gotujemy razem jeszcze około 2 minut co jakiś czas mieszając. Danie doprawiamy jeszcze do smaku.
Potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Życzę smacznego 🙂