Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na włoskie pierogi - sofficini z szynką i serem. Te pierogi różnią się od naszych. Różne jest ciasto, a także sposób przygotowania: smaży się je, a nie gotuje. W podobny sposób przygotowałam dzisiejsze pierożki - wykorzystując pozostałe mięso z rosołu.
Przyznam szczerze, że wyszły w ten sposób jedne z najlepszych pierogów jakie jadłam 🙂 W smaku przypominają troszkę krokiety, troszkę pierogi z mięsem. Są mięciutkie (ciasto jest bardzo delikatne w smaku) i sycące oraz tanie w przygotowaniu. Najbardziej pasował mi do nich czerwony barszczyk. Można je podać także z ulubionym sosem i surówką. Smakują dobrze również na zimno. Świetnie się odgrzewają. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
-
CIASTO:
-
2 szklanki mąki,
-
2 szklanki mleka,
-
2 łyżki masła,
-
1 płaska łyżeczka soli,
-
NADZIENIE:
-
650g mięsa z rosołu,
-
1 duża cebula,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Majeranek,
-
Słodka i ostra papryka,
-
Ewentualnie odrobina bulionu,
-
DODATKOWO:
-
2 jajka,
-
Bułka tarta do panierowania,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Cebulę obieramy i podsmażamy. Mięso z rosołu – np. pól na pół mięso z kurczaka i wołowina – mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa, wystarczy zmielić tylko raz. Dodajemy kilka łyżek bulionu/rosołu jeśli mięso jest za suche. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
CIASTO: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy gorące mleko. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy (3mm) i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy porcję farszu i zlepiamy pieroga.
W misce roztrzepujemy jajka. Pierogi maczamy w jajka, a następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Życzę smacznego 🙂
znam podobny przepis na pierogi, są b. smaczne:)
Na pewno pyszne, ale trzeba mieć zdrowy żołądek 😉
🙂