Sałatka ryżowa to świetny pomysł na danie na imprezę, ale także potrawę na kolację czy lunch do pracy. Dzisiejszy przepis to lekka, wiosenna, a zarazem sycąca sałatka z mnóstwem chrupiących warzyw. Myślę, że sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla.
Możesz ją przygotować z dowolnego rodzaju ryżu. Użyłam ryżu białego długoziarnistego, ale możesz wykorzystać np. ryż brązowy. Oprócz ryżu znajdziesz w niej kurczaka. Kurczaka oprószam tylko kilkoma podstawowymi przyprawami i podsmażam. Jeśli masz ochotę to możesz zastąpić go pokrojoną szynką (tylko zmniejszyłabym jej ilość do 200-250g). Chrupkości dodają jej warzywa: papryka i ogórek. Użyłam kolorowych papryk ze względów wizualnych. Dzięki nim sałatka prezentuje się apetycznie, kolorowo. Ale spokojnie można użyć papryki jednego koloru. A wiosennej świeżości sałatce dodaje koperek. Nie pomijajcie go. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Więcej przepisów na sałatki ryżowe
- Sałatka ryżowa po węgiersku
- Sałatka ryżowa z łososiem i koperkiem
- Sałatka z cieciorką i ogórkiem kiszonym
- Sałatka z tuńczykiem i orzechami
Pyszna i lekka sałatka w wiosennym klimacie.
Sałatka ryżowa z kurczakiem i papryką
Składniki:
- 350g piersi z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- olej do smażenia,
- 200g ryżu,
- 1/2 zielonego ogórka,
- 1/2 papryki zielonej,
- 1/2 papryki żółtej,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy na sitku. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę. Ogórka (może być ze skórką) kroimy w drobną kostkę i solimy. Odstawiamy na kwadrans, a następnie odciskamy z soku.
*Użyłam kolorowych papryk, aby sałatka była apetyczna i kolorowa. Można użyć jednego koloru papryki.
**Uważajcie na zieloną paprykę. Czasem może trafić się gorzka w smaku i wówczas zepsuje smak sałatki. Spróbujcie ją koniecznie przed pokrojeniom i ewentualnie zamieńcie na inny kolor.
Mięso z kurczaka kroimy w małą kostkę. Następnie oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kurczaka na rumiano. Studzimy.
W misce umieszczamy wszystkie składniki sałatki: ugotowany ryż, smażonego kurczaka, pokrojone warzywa, kukurydzę, majonez, jogurt i koperek. Mieszamy do połączenia i doprawiamy do smaku. Smacznego!
Dzień dobry, czy sałatkę można przygotować dzień wcześniej?
Tak, pewnie ❤️