- 1 puszka tuńczyka,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach,
- 150g ryżu,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 3-4 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu studzimy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Żurawinę zalewamy gorącą wodę i ostawiamy na 2-3 minuty, następnie zostawiamy ją na sitku, żeby obciekła. Do miski wkładamy wszystkie składniki, dodajemy majonez, mieszamy.
Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ostawiamy do lodówki do przegryzienia się. Życzę smacznego 🙂