Cieciorka to główny składnik naszej diety. Jemy ją kilka dni w tygodniu w hummusie. A gdy znudzą nam się kanapki to na drugie śniadanie przygotowuje taką właśnie sałatkę. Sałatka jest chrupiąca dzięki dużej ilości warzyw: papryce, selerowi naciowemu i ogórkom kiszonym. Źródłem węglowodanów w sałatce jest ryż brązowy. Można użyć zamiennie ryżu basmati. Nie bójcie się dodać do sałatki majonezu. Jest go tutaj tylko 4 łyżeczki, a pełni rolę tłuszczy. Przecież zazwyczaj do sałatek dodajemy oliwę z oliwek, a kaloryczność jest bardzo podobna.
Sałatka jest prosta do przygotowania. Wymaga jedynie troszkę siekania warzyw. Jest bardzo sycąca. Ciężko zjeść całą porcję na raz 🙂
SKŁADNIKI (3 porcje):
- 1 puszka cieciorki (240g po odsączeniu),
- 100g ryżu brązowego długoziarnistego,
- 160g selera naciowego,
- 200g papryki,
- 270g ogórka kiszonego,
- 5 dużych jajek,
- 160g gęstego jogurtu naturalnego,
- 4 łyżeczki majonezu (40g),
- Duża szczypta kurkumy,
PRZYGOTOWANIE:
Cieciorkę odsączamy na sitku. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Paprykę, selera naciowego i ogórki kiszone kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Można sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja sałatki zawiera około 516kcal. W tym:
- węglowodany – 71,8g,
- białko – 39,1g,
- tłuszcz – 32,9g,
- błonnik – 16,6g.
Sałatkę proponuję podać na drugie śniadanie lub kolację.
1) Sałatka sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej. Proponuję podać ją na drugie śniadanie lub kolację.