Sałatka z cieciorką i ogórkiem kiszonym

Cieciorka to główny składnik naszej diety. Jemy ją kilka dni w tygodniu w hummusie. A gdy znudzą nam się kanapki to na drugie śniadanie przygotowuje taką właśnie sałatkę. Sałatka jest chrupiąca dzięki dużej ilości warzyw: papryce, selerowi naciowemu i ogórkom kiszonym. Źródłem węglowodanów w sałatce jest ryż brązowy. Można użyć zamiennie ryżu basmati. Nie bójcie się dodać do sałatki majonezu. Jest go tutaj tylko 4 łyżeczki, a pełni rolę tłuszczy. Przecież zazwyczaj do sałatek dodajemy oliwę z oliwek, a kaloryczność jest bardzo podobna.

Sałatka jest prosta do przygotowania. Wymaga jedynie troszkę siekania warzyw. Jest bardzo sycąca. Ciężko zjeść całą porcję na raz 🙂

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • 1 puszka cieciorki (240g po odsączeniu),
  • 100g ryżu brązowego długoziarnistego,
  • 160g selera naciowego,
  • 200g papryki,
  • 270g ogórka kiszonego,
  • 5 dużych jajek,
  • 160g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżeczki majonezu (40g),
  • Duża szczypta kurkumy,

PRZYGOTOWANIE:

Cieciorkę odsączamy na sitku. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Paprykę, selera naciowego i ogórki kiszone kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Można sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Jedna porcja sałatki zawiera około 516kcal. W tym:

  • węglowodany – 71,8g,
  • białko – 39,1g,
  • tłuszcz – 32,9g,
  • błonnik – 16,6g.

Sałatkę proponuję podać na drugie śniadanie lub kolację.

1) Sałatka sprawdzi się także przy cukrzycy ciążowej. Proponuję podać ją na drugie śniadanie lub kolację.

Sałatka z cieciorką i ogórkiem kiszonym

Sałatka z cieciorką i ogórkiem kiszonym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź