Sernik karmelowy z mascarpone i malinami

Opowiem Wam dziś o historii najlepszego sernika jaki ostatnio upiekłam. Mowa o serniku karmelowym z malinami. Delikatnym, kremowym, karmelowym, słodziutkim z kwaskową nutą malinową - pięknie wyglądającym i przepysznym!

TUTAJ znajdziesz przepis na sernik kajmakowy.

Serek mascarpone w promocji w Biedronce. Telefon do męża, aby kupił mi 4 opakowania. Serek mascarpone idzie u nas do słodkich wypieków, ale także do sosów. Bardzo często przygotowuje na obiad spaghetti z mascarpone. Zakupy zrobione, schowane. Za kilka dni przygotowuje obiad i wyciągam mascarpone. Otwieram i jestem zdziwiona kolorem. Patrzę, a ja mam w lodówce 4 opakowania serka mascarpone o smaku karmelowym. A żeby były śmiesznie - wszystkie z tą samą, krótką, tygodniową datą przydatności.

Sernik karmelowy z mascarpone i malinami

Sernik karmelowy z mascarpone i malinami

Zrobiłam tort bezowy Pavlova i zużyłam jedno opakowanie. Ale co zrobić z resztą? Myślę i myślę, ale najlepiej będzie dodać go do sernika. Przypomniałam sobie o moim serniku z mascarpone, który jest przepyszny. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Do sernika dodałam jeszcze maliny i bajeczną karmelową polewę. Sernik wyszedł genialny, a ja wykorzystałam moje serki. Zostało mi tylko pół opakowania - ale podam go do gofrów.

TUTAJ możesz zobaczyć przepis na najlepsze gofry.

Sernik jest ekspresowy w przygotowaniu. Nie pęka, wychodzi równy jak stół. Możecie wykorzystać maliny mrożone (bez rozmrażania) lub je pominąć. Sernik przechowuje w lodówce, a podaje w temperaturze pokojowej tzn. wyjmuje na blat i jem po 1-2 godzinach. Wtedy smakuje najlepiej 🙂

Sernik karmelowy z mascarpone i malinami

Sernik karmelowy z mascarpone i malinami

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Rozpuszczanie czekolady kamelowej w śmietance

Rozpuszczanie czekolady kamelowej w śmietance

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Więcej przepisów na serniki z mascarpone

Sernik karmelowy z mascarpone i malinami

Sernik karmelowy z mascarpone i malinamiSernik karmelowy z mascarpone i malinami

Aksamitny, kremowy, delikatny - zachwyci smakiem i wyglądem każdego! Wszyscy, którzy go próbowali zgodnie stwierdzili, że to jeden z najlepszych serników jakie jedli.

Sernik karmelowy z mascarpone i malinami

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 65g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 500g serka mascarpone karmelowego,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
  • 150-200g malin,
  • POLEWA KARMELOWA:
  • 80g czekolady karmelowej,
  • 45g śmietanki 30%,
  • DEKORACJA:
  • 125g serka mascarpone karmelowego,
  • 100g śmietany kremówki 36%,
  • 100g malin,
  • kuleczki biała czekolada Barry Callebaut,

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, mascarpone wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

W czajniku zagotowujemy wodę. Sernik będziemy piekli z parą wodną. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody.

* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone karmelowy, cukier, cukier wanilinowy i budyń.  Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Na wierzch masy serowej kładziemy ostrożnie maliny. Jeśli nasze owoce są większe to rwiemy je na mniejsze cząstki. Sernik ostrożnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Sernik pieczemy z parą wodną. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 105 minut (łącznie sernik pieczemy 120 minut czyli 2 godziny).

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tzn. wyłączamy piekarnik. Po upływie 15 minut od wyłączenia piekarnika otwieramy go tylko troszkę wkładając drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika. W ten sposób sernik będzie sobie powoli stygł. Gdy całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie polewamy go karmelową polewą i dekorujemy kremem.

POLEWA KARMELOWA: Czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Gdy polewa przestygnie, tzn. zrobi się letnia to polewamy nią wierzch sernika.

DEKORACJA: W misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę i serek mascarpone karmelowy. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puszysty i gęsty krem.Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką Wilton 1M i tylką Wilton 199. Krem wyciskamy na wierzch sernika. Wykładamy maliny i kuleczki z białej czekolady. Smacznego!

Sernik karmelowy z mascarpone i malinami

Sernik karmelowy z mascarpone i malinami

Jeśli przygotujesz sernik karmelowy z mascarpone i malinami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





6 komentarzy

  1. Zrobiłam ten sernik i wyszedł bardzo dobry.

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

  2. Serniczek przepyszny 😋😋😋 zrobiłam pierwszy raz ale na pewno nie ostatni. Polecam

    • cukiereczek

      Piękny 🙂 Bardzo dziękuję!

  3. Robię bardzo często! Jeden z moich ulubionych serników ☺️ zawiozłam koleżance na sylwestra i u niej zagościł na dłużej 😉

    • cukiereczek

      Bardzo miło mi to czytać ♥️ Wygląda pięknie ♥️

Zostaw odpowiedź