Zapraszam na drugi przepis w ramach "Weekendowej Cukierenki". Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, lekkie jak piórko - mowa oczywiście o gofrach. Któż z nas choć raz ich nie jadł? Któż z nas za nimi nie przepada? 🙂
Pyszne są same, ale najlepsze z bitą śmietaną i owocami lub konfiturą. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na kilka kalorii więcej 🙂 Z tego przepisu wychodzą lepsze niż z niejednej budki, polecam!

Gofry
SKŁADNIKI (16 sztuk):
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki oleju,
- Szczypta soli,
- do podania: bita śmietana, ulubione owoce, sosy np. truskawkowy, czekoladowy, toffi

Składniki na gofry
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z cukrem. Następnie na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec dodajemy olej. Następnie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Od razu przechodzimy do smażenia gofrów.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
*Używam gofrownicy marki Dezal o mocy 1300W. Polecam ją bardzo, bo gofry za każdym razem wychodzą idealne. Gofrownica jest ciężka, solidna. W tej gofrownicy idealne gofry mam po około 3 minutach i 10 sekundach.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Życzę smacznego 🙂

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry
Bardzo podoba mi się pomysł z granatem 🙂
wyszły rewelacyjne, dzięki za przepis, już zapisany 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Pychotka! Idealne na weekendową rozpustę 🙂
Monika oj tak 🙂
Pyszne ♡♡♡
Cieszę się, że smakują 🙂
Idealne ?
Wyszły pięknie! 🙂
Są przepyszne, polecam 🙂
Wyglądają tak pysznie, że musiałam je wypróbować 🙂 faktycznie są pyszne, chrupkie
to prawda 🙂
Dlaczego nie mam gofrownicy! Jak bym zjadła choć jednego! Wyglądają obłędnie!
na ostatnim foto wygląda super mniam! Dawno nie jadłam gofrów a od jakiegoś czasu mam ochotę, szkoda że gofrownica zepsuta
Dziękuję za przepis wyszły przepyszne
Cieszę się, że smakowały 🙂
Piękne serduszka, Pani Elu dziękuję za zdjęcie, również pozdrawiam!
Polecam bardzo ten przepis! Do tej pory byłam wierna innemu, ale ten od Cukiereczka jest łatwiejszy, szybszy i smaczniejszy. Piekłam wieczorem, dziś rano były nadal chrupie ale nie wyschnięte ❤
Piękne wyszły! Cieszę się, że smakują 🙂
Faktycznie są rewelacyjne, najlepsze jakie piekłam , ja daję tylko 1 łyżeczkę cukru ,
Dziękuję za komentarz, bardzo mi miło 😉
Rewelacyjne 🙂 Ciekawa jestem czy w swojej kuchni filtrujesz wodę używaną do gotowania? My ostatnio zainstalowaliśmy sobie filtr na ujęciu wody i wszystko co na tej wodzie ugotujemy zyskało na smaku 🙂
Agnes ile kosztuje taki filtr?
Czy istotny dla przepisu jest rodzaj oleju? Musi to być słonecznikowy czy z rzepakowym wyjdzie tak samo?
Pozdrawiam
Dagmara można użyć rzepakowego. Nie będzie miało to większego znaczenia.
Pozdrawiam,
Kasia
Inspiracja gofrove love od gotujzcukieteczkiem ??
Piękne 😉
Przepis super ❤ gofry przepyszne wyszły ☺
Bardzo mi miło 🙂
Najlepszy przepis w Internecie
Dziękuję 🙂
POLECAM GOFRY WYCHODZĄ PRZEPYSZNE
UMNIE GOFROWNICA 1400 MA .Przepis najlepszy z tych które miałam
Bardzo dziękuję 🤗