"Weekendowa Cukierenka" wita w sezonie truskawkowym. Zapraszam dziś na niezwykle kremowy serniczek truskawkowy o bajecznym różowym kolorze. Taki piękny kolor uzyskujemy dzięki zblendowanym i przetartym przez sitko truskawkom. Nie ma tu ani grama barwnika. A kremowość zapewnia serek mascarpone i śmietana kremówka. Serniczek jest przepyszny, łatwy do zrobienia, pięknie się prezentuję.
Więcej przepisów na serniki z truskawkami
- Sernik na zimno z truskawkami
- Tort serowy z truskawkami
- Serniczki w szklankach
- Sernik pieczony z truskawkami

Truskawkowy serniczek na zimno
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 70g masła,
- MASA SEROWA:
- 225g sera twarogowego z wiaderka,
- 250g śmietany kremówki 36%,
- 340g mascarpone,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 450g obranych truskawek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 15g żelatyny,
- 75g wody,
- DEKORACJA:
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- Kilka truskawek,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Ciasteczka kruszymy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy o średnicy 22cm. Wyrównujemy.
MASA SEROWA: Obrane truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Otrzymany mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powinniśmy otrzymać około 1 i ½ szklanki musu truskawkowego bez pestek.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wkładamy ją na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wkładamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Postępujemy tak aż do momentu rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę i cukier puder. Ubijamy je mikserem na puszysty krem. Następnie dodajemy ser z wiaderka i miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy truskawkowe puree oraz sok z cytryny, mieszamy. Do masy serowej wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy chwilę do połączenia składników. Masę serową wylewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Gdy sernik stężeje to wyjmujemy go z tortownicy lekko odkrawając nożem od brzegów. Dekorujemy go śmietaną kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem oraz świeżymi połówkami truskawek.
Życzę smacznego!

Truskawkowy serniczek na zimno

Truskawkowy serniczek na zimno