Truskawkowy serniczek na zimno

"Weekendowa Cukierenka" wita w sezonie truskawkowym. Zapraszam dziś na niezwykle kremowy serniczek truskawkowy o bajecznym różowym kolorze. Taki piękny kolor uzyskujemy dzięki zblendowanym i przetartym przez sitko truskawkom. Nie ma tu ani grama barwnika. A kremowość zapewnia serek mascarpone i śmietana kremówka. Serniczek jest przepyszny, łatwy do zrobienia, pięknie się prezentuję.

Truskawkowy serniczek na zimno

Truskawkowy serniczek na zimno

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 70g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 225g sera twarogowego z wiaderka,
  • 250g śmietany kremówki 36%,
  • 340g mascarpone,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 450g obranych truskawek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 15g żelatyny,
  • 75g wody,
  • DEKORACJA:
  • 200g śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Kilka truskawek,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Ciasteczka kruszymy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy o średnicy 22cm. Wyrównujemy.

MASA SEROWA: Obrane truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Otrzymany mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powinniśmy otrzymać około 1 i ½ szklanki musu truskawkowego bez pestek.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie wkładamy ją na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wkładamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Postępujemy tak aż do momentu rozpuszczenia żelatyny. Żelatynę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W misce umieszczamy serek mascarpone, kremówkę i cukier puder. Ubijamy je mikserem na puszysty krem. Następnie dodajemy ser z wiaderka i miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy truskawkowe puree oraz sok z cytryny, mieszamy. Do masy serowej wlewamy ciurkiem żelatynę i miksujemy chwilę do połączenia składników. Masę serową wylewamy do tortownicy. Tortownicę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Gdy sernik stężeje to wyjmujemy go z tortownicy lekko odkrawając nożem od brzegów. Dekorujemy go śmietaną kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem oraz świeżymi połówkami truskawek.

Życzę smacznego!

Truskawkowy serniczek na zimno

Truskawkowy serniczek na zimno

Truskawkowy serniczek na zimno

Truskawkowy serniczek na zimno

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij