Sernik na zimno eton mess z malinami

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję serniczek na zimno, który na pewno stanie się hitem! Napiszę krótko, smakuje jak marzenie 🙂 Kruchy i maślany ciasteczkowy spód, delikatna masa serowa, puszysta czapa z bitej śmietany, słodkie bezy i kwaśne maliny. Niebo w gębie 🙂

W serniczku tym nie ma żelatyny, ale sztywność uzyskujemy przez dokładne ubicie kremówki z mascarpone oraz dodatek białej czekolady. Dzięki temu sernik ma bardzo delikatny i kremowy smak. Owoce, bita śmietana i bezy od razu przywodzą na myśl słynny deser eton mess stąd nazwa mojego wypieku. Sernik jest prosty do wykonania, ale trzeba dokładnie ubić śmietankę, aby sernik nie wypłynął z formy. Czekolada musi być też wystudzona, aby cała masa nam się nie zwarzyła.

Mąż ze szwagrem stwierdzili, że to najlepszy serniczek na zimno jaki jedli. Każdy prosił o dokładkę. Sernik zniknął w ekspresowym tempie. Gorąco polecam!

Sernik na zimno eton mess z malinami

Sernik na zimno eton mess z malinami

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 75-80g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego z wiaderka,
  • 200g białej czekolady,
  • 250g śmietany kremówki 36%,
  • 150g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • MALINOWY SWIRL:
  • 250g malin,
  • 25g cukru,
  • DEKORACJA:
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • Mini bezy,
  • 125g malin,
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Spód tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Można użyć także rantu cukierniczego. Rant wówczas ustawiamy bezpośrednio na podkładzie tortowym lub paterze. Ciasteczka kruszymy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy. Wyrównujemy.

MALINOWY SWIRL: Maliny i cukier umieszczamy w garnuszku. Całość zagotowujemy i gotujemy około 3-5 minut często mieszając. Następnie maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powinniśmy otrzymać gęsty malinowy mus. Mus studzimy. Odkładamy 3 łyżki musu, aby polać nim wierzch deseru. A resztę musu użyjemy do środka.

Sernik na zimno eton mess z malinami

Sernik na zimno eton mess z malinami

MASA SEROWA: Do większej miski wkładamy ser z wiaderka. Miksujemy go przez chwilkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy ją,  aby była letnia i ciągle płynna. W misce umieszczamy serek mascarpone i kremówkę. Ubijamy je mikserem na puszysty krem. Tak otrzymany krem śmietanowy dodajemy do miski z serem i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników. Do czekolady dodajemy 1 łyżkę masy śmietanowo-serowej, aby ją zahartować. Następnie czekoladę wlewamy do pozostałych składników i mieszamy delikatnie do połączenia. Masę serową wylewamy do tortownicy. A na wierzchu robimy kleksy z musu malinowego. Delikatnie wykałaczkę robimy esy-floresy, aby mus malinowy rozprowadzić po całym wierzchu sernika. Tortownicę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Gdy sernik stężeje to wyjmujemy go z tortownicy lekko odkrawając nożem od brzegów. Dekorujemy go śmietaną kremówką ubitą na sztywno. Na wierzch śmietany wykładamy małe beziki i świeże maliny. Całość polewamy odłożonym (3 łyżki) musem malinowym.

Życzę smacznego!

Sernik na zimno eton mess z malinami

Sernik na zimno eton mess z malinami

Sernik na zimno eton mess z malinami

Sernik na zimno eton mess z malinami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij