Sernik jagodowy z musem z białej czekolady

Serniki to jedne z najprostszych ciast. Wystarczy tylko wszystkie składniki włożyć do miski i krótko zmiksować. Składniki powinny być z temperaturze pokojowej, a miksowanie - krótkie i na wolnych obrotach. Nie musimy nawet mielić twarogu, bo na rynku są już dostępne dobrej jakości sery w wiaderku, które ułatwią nam prace. Nie musimy też przygotowywać kruchego spodu. Wystarczy zmielić ciasteczka i wymieszać je z rozpuszczonym masłem.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na serniki.

Ponieważ jestem fanką serników i w ogóle wszystkiego co z serem (kluski leniwe, pierogi z serem są w naszym menu co najmniej raz w tygodniu) to zapraszam Cię dzisiaj do "Weekendowej Cukierenki" na kolejny serniczek. Ale dzisiejsza propozycja to prawdziwy letni HIT! Pieczony sernik jagodowy z aksamitną masą z białej czekolady. Połączenie idealne! Smakował i zachwycił wszystkich, którzy go smakowali. Jeśli chcesz zachwycić gości nietuzinkowym wypiekiem to śmiało przygotuj ten sernik.

Sernik jagodowy z musem z białej czekolady

Sernik jagodowy z musem z białej czekolady

Przygotowanie sernika składa się z trzech części.

  1. Najpierw przygotowujemy ciasteczkowy spód. Jest to najkrótsza część przepisu. Ciasteczka mielimy np. w maszynce, mieszamy z rozpuszczonym masłem i wylepiamy nimi dno tortownicy. Najczęściej używam ciasteczek Digestive, ale mogą być to też ciastka owsiane czy herbatniki.
  2. Kolejno przygotowujemy masę serową i pieczemy ją. Następnie studzimy ją powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Aby masa serowa była aksamitna to przecieramy jagody przez sito. Sprawdzą się tu jagody świeże lub mrożone.
  3. Gdy sernik całkowicie wystygnie to wylewamy na niego mus czekoladowy. Ten mus to petarda. Przekładam nim biszkopt, wkładam do monoporcji, a także wykładam na sernik. Składa się zaledwie z 3 składników: czekolady, śmietanki i żelatyny.

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Jak rozpuścić żelatynę?

Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Sernik jagodowy z musem z białej czekolady

Sernik jagodowy z musem z białej czekolady

Więcej przepisów na serniki z jagodami

Sernik jagodowy z musem z białej czekolady

Sernik jagodowy z musem z białej czekolady

Pyszny letni sernik na spodzie ciasteczkowym. Pyszna pieczona warstwa serowa zwieńczona aksamitnym musem z białej czekolady. To sernik na 6!

Sernik jagodowy z musem z białej czekolady

Składniki:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 65g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 750g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 250g jagód,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 270g białej czekolady,
  • 550g śmietany kremówki 36%,
  • 8g żelatyny + 40g wody,
  • DEKORACJA:
  • jagody,
  • kuleczki zbożowe w białej czekoladzie Barry Callebaut

Przygotowanie:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka i jagodowy mus wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, góra-dół.

* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

Jagody i sok z cytryny umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy. Następnie gorące owoce przecieramy przez sitko. Otrzymamy jagodowy mus, który studzimy.

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, mus jagodowy, cukier, cukier wanilinowy i mąkę.  Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 70 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tzn. wyłączamy piekarnik, otwieramy go tylko troszkę wkładając drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika. W ten sposób sernik będzie sobie powoli stygł.

Gdy całkowicie wystygnie to wylewamy na niego tężejący mus z białej czekolady. Sernik z musem umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie możemy go dowolnie udekorować. Ja posypałam go jagodami i kuleczkami z białej czekolady. Smacznego!

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Sernik z jagodami i białą czekoladą

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.

Żelatynę rozpuszczamy w 40g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową. Masę czekoladową z żelatyną studzimy. Powinna być letnia przed dodaniem do śmietanki.

*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na prawię sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady wlewając ją ciurkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową to zmniejszamy obroty miksera na małe i mieszamy jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Gdy mus z białej czekolady zacznie lekko tężeć to wylewamy go na sernik.

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Jeśli przygotujesz sernik jagodowy z musem z białej czekolady to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





8 komentarzy

  1. Super przepis 😊 sernik jest meeegaaa 🩷

    • cukiereczek

      Wyszedł perfekcyjnie 😃

    • Witam a można prosić o proporcje na ser na blaszkę 25×35

      • cukiereczek

        Wówczas robimy 2 porcje ☺️

  2. Pani Kasiu, sernik obłędny. Przepyszny. Szkoda że w moich okolicach już się skończył sezon na jagody. Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że smakuje 😃 Wyszedł obłędnie!

  3. Ela

    Bardzo smaczny serniczek 😋

    • cukiereczek

      Dziękuję ☺️

Zostaw odpowiedź