Szarlotka szwajcarska

Uwielbiamy szarlotki i ciasta z jabłkami, bo możemy je przygotowywać przez okrągły rok. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepis na szarlotkę szwajcarską czyli ucierane ciasto z jabłkami. Co odróżnia szarlotkę szwajcarską od innych ciast z jabłkami to dodatek do ciasta śmietany kremówki oraz moczenie jabłek przed pieczeniem w alkoholu. Nie martwcie się jednak, gdy nie posiadacie tych składników. Kremówkę możecie zastąpić mlekiem, a alkohol pominąć. Ciasto i tak wyjdzie pyszne.

Szarlotka szwajcarska jest puszysta i mięciutka. Idealnie pasuje do kubka gorącej popołudniowej herbaty.

Szarlotka szwajcarska

Szarlotka szwajcarska

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 200g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki płynnej śmietanki kremówki 30%,
  • 125g masła,
  • ½ szklanki cukru (100g),
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
  • 3 jajka,
  • Szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • 350g obranych jabłek (waga bez pestek),
  • 2 łyżki rumu lub brandy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
Szarlotka szwajcarska

Szarlotka szwajcarska

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownice o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.

Do miski wkładamy masło, cukier wanilinowy i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki oraz kremówkę i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy promieniście cząstki jabłek. Pieczemy około 40-50 minut – do suchego patyczka.

Ciasto możemy przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami.

JABŁKA: Obrane jabłka kroimy w ósemki. Skrapiamy je alkoholem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut i odsączamy na sicie. Jeśli ciasto mają jeść dzieci to alkohol można pominąć, a jabłka jedynie skropić sokiem z cytryny.

Życzę smacznego!

Szarlotka szwajcarska

Szarlotka szwajcarska





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij