Ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza na rodzinne ciasto z rabarbarem. Czemu rodzinne? Bo pieczemy je na dużej blaszce czyli tej z wyposażenia z piekarnika. Jest duże i podzielne. Ma pyszny maślany smak, dużo słodkiej maślanej kruszonki i kwaskowaty rabarbar. To idealne wiosenne ciasto, które umili Wam pierwsze podwieczorki na świeżym powietrzu. Jest idealne do zabrania na grilla czy jako deser po obiedzie. Jego przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Nie ma tu mowy o zakalcu!

Poza sezonem na rabarbar wykorzystaj inne "kwaśne" owoce np. czerwoną porzeczkę, wiśnie.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę

Ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę

Maślane ciasto ze słodką chrupiącą kruszonką i rabarbarem - smak wiosny!

Ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę

Składniki:

  • 800g rabarbaru,
  • CIASTO UCIERANE:
  • 250g masła,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • szczypta soli,
  • 5 jajek,
  • 360g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
  • KRUSZONKA:
  • 200g masła,
  • 170g cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
  • 290g mąki pszennej

Przygotowanie:

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

CIASTO UCIERANE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika 38x45cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na wolnych obrotach miksera.

Przygotowanie ciasta ucieranego

Przygotowanie ciasta ucieranego

Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy pokrojony rabarbar i posypujemy wierzch kruszonką.

Przygotowanie ciasta z rabarbarem

Przygotowanie ciasta z rabarbarem

Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij