"Weekendowa Cukierenka" zaprasza na rodzinne ciasto z rabarbarem. Czemu rodzinne? Bo pieczemy je na dużej blaszce czyli tej z wyposażenia z piekarnika. Jest duże i podzielne. Ma pyszny maślany smak, dużo słodkiej maślanej kruszonki i kwaskowaty rabarbar. To idealne wiosenne ciasto, które umili Wam pierwsze podwieczorki na świeżym powietrzu. Jest idealne do zabrania na grilla czy jako deser po obiedzie. Jego przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Nie ma tu mowy o zakalcu!
Poza sezonem na rabarbar wykorzystaj inne "kwaśne" owoce np. czerwoną porzeczkę, wiśnie.
Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
- Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
- Rabarbarowy puszek
- Szarlotka z rabarbarem
Maślane ciasto ze słodką chrupiącą kruszonką i rabarbarem - smak wiosny!
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na dużą blachę
Składniki:
- 800g rabarbaru,
- CIASTO UCIERANE:
- 250g masła,
- 100g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- szczypta soli,
- 5 jajek,
- 360g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
- KRUSZONKA:
- 200g masła,
- 170g cukru,
- 2 opakowania cukru wanilinowego (2x16g),
- 290g mąki pszennej
Przygotowanie:
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
CIASTO UCIERANE: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika 38x45cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na wolnych obrotach miksera.
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy pokrojony rabarbar i posypujemy wierzch kruszonką.
Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu całkowicie studzimy. Życzę smacznego!
Przepis jest bardzo prosty do wykonania. Chociaż nie jestem zdolną „kucharką” to nic nie sprawiło mi trudności.
Ciasto jest przepyszne! Nigdy wcześniej nie wyszła mi tak pyszna kruszonka 😊
Narzeczony zadowolony !
Bardzo dziękuję za miły komentarz 😍