Ciasto cytrynowe z borówkami i budyniem

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z borówkami.Znajdziecie w nim pyszną masę budyniową z galaretką o smaku cytrynowym, świeże borówki zalane galaretką i pyszny krem śmietankowy z serkiem mascarpone. Lekko, pysznie, świeżo, a przede wszystkim szybko!

Do ciasta wykorzystałam podłużne biszkopty takie jak do tiramisu. Kupując podłużne biszkopty zwróćcie uwagę czy są idealnie proste. Niestety łatwo się nadziać i kupić biszkopty o nierównych, pofalowanych krawędziach.

Więcej przepisów na ciasta z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami i budyniem bez pieczenia

Ciasto cytrynowe z borówkami i budyniem bez pieczenia

Delikatne w smaku, kremowe, nie za słodkie. Dzięki użyciu biszkoptów ciasto robi się ekspresowo. Sprawdzi się idealnie do kawy na letni podwieczorek na świeżym powietrzu.

Ciasto cytrynowe z borówkami i budyniem

Składniki:

  • około 500g podłużnych biszkoptów,
  • PONCZ:
  • 1/2 szklanki wody,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 4 szklanki mleka,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2*40g),
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • GALARETKA Z BORÓWKAMI:
  • 2 galaretki borówkowe
  • 500g borówek,
  • 3 szklanki wody,
  • KREM ŚMIETANKOWY:
  • 600g śmietany kremówki 36%,
  • 250g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • odrobina aromatu cytrynowego,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

MASA BUDYNIOWA: W rondelku zagotowujemy 3 szklanki mleka. W pozostałym mleku (1 szklanka) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretki (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.

GALARETKA Z BORÓWKAMI: Galaretkę rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Zostawiamy ją na blacie do przestudzenia, a gdy zacznie tężeć to wykładamy na ciasto.

KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity. Dodajemy świeżo startą skórkę z cytryny oraz odrobinę aromatu cytrynowego i mieszamy do połączenia.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na dnie blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. Nasączamy je równomiernie połową ponczu. Następnie wylewamy masę budyniową i wyrównujemy ją. Masa powinna być ostudzona i powinna lekko tężeć. Blaszkę wkładamy do lodówki na kilkanaście - kilkadziesiąt minut aż masa budyniowa całkowicie zastygnie.

Po tym czasie wykładamy borówki i zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Gdy galaretka już prawie stężeje, ale jeszcze niecałkowicie, to układamy drugą warstwę z biszkoptów. (Ważne jest, aby galaretka całkowicie nie stężała, bo wtedy biszkopty ładnie skleją się z galaretką i nie będą odrywać się od ciasta w czasie krojenia.) Biszkopty nasączamy resztą ponczu. Rozsmarowujemy na nich krem śmietankowy. Wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Ciasto cytrynowe z borówkami i budyniem bez pieczenia

Ciasto cytrynowe z borówkami i budyniem bez pieczenia

Jeśli przygotujesz ciasto cytrynowe z borówkami i budyniem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź