Sernik z jagodami

Jeśli jesteście fanami sernika truskawkowego to tym bardziej zasmakuje Wam dzisiejszy sernik z jagodami. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki". Jest to klasyczny sernik na kruchym spodzie. Część sera w masie serowej zastępujemy delikatnym i kremowym serkiem mascarpone. Dzięki temu sernik wychodzi kremowy. Możecie jednak użyć wyłącznie sera twarogowego. Wówczas proponuję dodać dodatkowo do masy serowej pół jajka (albo samo żółtko). Myślę, że sernik uda się także z mrożonymi jagodami. Dajemy je wówczas zamrożone. Ten sernik ma tę zaletę, że nie musi być mocno schłodzony przed podaniem. Możemy go kroić tuż po wystygnięciu.

Sernik z jagodami

Sernik z jagodami

SKŁADNIKI :

  • KRUCHE CIASTO:
  • 225g mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 150g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 250g mascarpone,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • DODATKOWO:
  • 250g jagód,

PRZYGOTOWANIE:

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy jajko. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%, owijamy je folią i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę.

Spód tortownicy o średnicy 25-26cm wykładamy papierem do pieczenia tzn. zapinamy obręcz, a papier wypuszczamy na zewnątrz. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z lodówki. Wylepiamy nią dno foremki i robimy 2cm rant. Tortownicę możemy wylepić palcami lub ciasto rozwałkować i wyłożyć. Gdyby ciasto bardzo się kleiło to podsypujemy je odrobiną mąki. Tortownicę wkładamy na kilka minut do lodówki do ponownego schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko, mieszamy do połączenia. Masy serowej nie mieszamy zbyt długo, aby jej nie napowietrzać. Wówczas sernik mógłby urosnąć wysoki, a po wyjęciu z piekarnika opaść.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Tortownicę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Wykładamy masę serową i wyrównujemy ją. Następnie równomiernie rozkładamy jagody. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki pozostałą część ciasta (40%).

Ciasto pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem. Możemy je pokroić już po ostygnięciu.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego  🙂

Sernik z jagodami

Sernik z jagodami

10 komentarzy

  1. Uprzejmie donoszę, że serniczek ten jest pyszny także z czereśniami. Ponieważ nie miałam jagód, a miałam smak na serniczek wykorzystałam resztkę czereśni, jaką miałam jeszcze w domu i smak jest super. Polecam 🙂

    DSCN1509

    • cukiereczek cukiereczek

      Joanna nie pomyślałabym o dodaniu czereśni do sernika, super! 😉 Wygląda pięknie, aż mam ochotę na kawałeczek 🙂

  2. Z borówkami amerykańskimi też jest przepyszne ! To moje pierwsze ciasto w życiu i cieszę się,że trafiłam na ten przepis,bo dzięki temu wszystko wyszło i ciasto jest przepyszne !!!

    DBFD495D-B80F-4F10-B7E2-81AF6D81F68F

    • cukiereczek cukiereczek

      Bara_op wygląda idealnie 🙂 Cieszę się, że ciasto się udało i smakuje 😉

  3. Ciacho super 🙂

    20180630_201101

    • cukiereczek cukiereczek

      Moooniczkkka cieszę się, że smakowało 🙂

  4. Przepyszny sernik.Jest mega wilgotny.Moj patent-wszystkie serniki piekę w kąpieli wodnej. Polecam

    IMG_20180630_144914

    • cukiereczek cukiereczek

      Marta ciesze się, że smakował 🙂

  5. Smakował nam z czereśniami, więc było wiadome, że upiekę też z innymi owocami. Z jagodami pycha 🙂

    DSCN1607

    • cukiereczek cukiereczek

      Joanna wygląda perfekcyjnie 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij