Kluski leniwe (pierogi leniwe)

Kluski leniwe to najbardziej znany w Polsce obiad na słodko. Są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Sama nie wiem czy większym ich fanem jest mój mąż czy moje dzieci. To prawdziwe niebo w gębie! Kluseczki te są pyszne, mięciutkie, rozpływają się w ustach.

Podaje je najczęściej z bułeczką zrumienioną na maśle. Na patelni rozpuszczam masło i dodaje szczyptę cukru. Następnie wsypuje stopniowo bułkę tartą i mieszam aż składniki się połączą. Czasami kluseczki polewam rozpuszczonym masłem i posypuje cynamonem. Innym razem podaje je z kleksem serka homogenizowanego czy kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem i owocami. Latem lubię się nimi zajadać z musem truskawkowym czyli zmiksowanymi truskawkami.

Kluski leniwe często nazywane są także pierogami leniwymi. Składają się z 3 głównych składników:

  • twarogu,
  • jajek,
  • mąki.

Spotkałam się także z pierogami leniwymi z dodatkiem ziemniaków. Ja jednak uwielbiam leniwe na samym serze - zapraszam na przepis nr 5 w Maratonie Klusek.

Przepis na kluski leniwe jest na tyle uniwersalny, że można podawać je na słodko lub na wytrawnie. Leniwe możesz przygotować z twarogu i zmielić go własnoręcznie lub użyć gotowego mielonego sera z wiaderka. I przyznaje się, że ja od kilku lat przygotowuje je tylko z sera z wiaderka, bo są delikatniejsze w smaku i szybciej się je robi. Przygotowując je z sera z wiaderka gwarantuje Wam, że będą na stole w pół godziny od momentu przygotowania. Ilekroć je przygotowuje to mąż nie może się nadziwić, że już są gotowe.

Więcej przepisów na pyszne kluski

Kluski leniwe

Kluski leniwe

Kluski leniwe z twarogu

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml. Twaróg mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub przeciskamy go przez praskę. Oddzielamy białka od żółtek. Twaróg mieszamy z cukrem pudrem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.

Z ciasta formujemy cienkie wałki grubości 2cm. Kroimy je ostrym nożem na ukośne kluski.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wkładamy kluski partiami na gotującą się wodę i gotujemy 1,5-2 minuty od wypłynięcia.

Podajemy ze zrumienioną na maśle bułką tartą lub polane śmietanką, posypane cukrem i cynamonem. Życzę smacznego  🙂

Kluski leniwe

Kluski leniwe

Kluski leniwe z sera z wiaderka

Składniki (4 porcje):

  • 500g sera z wiaderka,
  • 2 jajka,
  • około 200-230g mąki pszennej (około 1 i 1/2 szklanki)

Przygotowanie:

W dużej misce umieszczamy ser z wiaderka i jajka. Mieszamy łyżką do dobrego połączenia się składników. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i początkowo mieszamy łyżką. Następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ilość mąki zależy od użytego sera z wiaderka. Dlatego dodawajmy ją stopniowo. Mąki dodajemy tyle, by ciasto nie kleiło się do rąk.

* Najczęściej używam sera z wiaderka Piątnica i Mój Ulubiony z Wielunia i tylko te sery polecam.

TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania klusek.

Z ciastem od razu przenosimy się na stolnicę i przechodzimy do formowania klusek. Ciasto nie może czekać, bo zacznie rzednąć. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli.

Odrywamy kawałek ciasta i formujemy z niego wałek grubości około 2cm posypując mąką na stolnicy podczas wałkowania. Ostrym nożem kroimy wałek na ukośne kluski. Postępujemy tak aż do wykończenia ciasta. Kluski układamy na podsypanej mąką stolnicy, aby się nie posklejały.

Kluski gotujemy w 2-3 turach. Na wrzątek wrzucamy porcję klusek i zagotowujemy. Po wrzuceniu klusek do garnka mieszamy je łyżką cedzakową po to, by żadna kluseczka nie przywarła do dna garnka lub nie skleiła się z inną. Gotujemy kluski około 1,5-2 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu bez przykrycia. Woda powinna delikatnie bulgotać. Kluski nie powinny się zbyt mocno gotować. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Dokładnie odsączamy z nadmiaru wody przed wyłożeniem na talerz. Rozkładamy je luźno na talerzu, aby się nie dotykały. Na gotującą się wodę wkładamy kolejną porcję klusek i gotujemy analogicznie.

Jeśli przygotujesz kluski leniwe to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Smak dzieciństwa 🙂 🙂 Uwielbiam leniwe, robię bardzo podobnie 😉

    • cukiereczek

      🙂 Najlepszy obiad na słodko

  2. Córcia się nimi właśnie zajada, polecam przepis ;))

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🙂

Zostaw odpowiedź