Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi. Udało mi się w tym roku przygotować z nimi kilka ciast. Dlatego w tym tygodniu w "Weekendowej Cukierence" pojawią się aż dwa przepisy na ciasta z truskawkami. Pierwszym z nich jest szybkie, lekkie i puszyste ciasto, które bardzo ładnie wyrasta. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem. Możemy je upiec także z kruszonką.
Więcej przepisów na proste wypieki z truskawkami
- Ciastka francuskie z bitą śmietaną i truskawką
- Muffinki z truskawkami
- Tarta rustykalna z truskawkami
- Maślankowe ciasto
SKŁADNIKI:
-
4 duże jajka,
-
1 szklanka cukru (200g),
-
1 cukier wanilinowy (16g),
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),
-
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (około 375-400g),
-
1/2 szklanki roztopionego masła (120g),
-
2/3 szklanki mleka (170ml),
-
300g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Średnią blaszkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w większą kostkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Masło możemy rozpuścić w mikrofali lub w rondelku na gazie. Przed dodaniem do ciasta powinno być letnie.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem do uzyskania puszystej masy jajecznej na najwyższych obrotach miksera (około 5-7 minut). Wówczas wlewamy mleko i rozpuszczone masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremki. Na wierzchu układamy równomiernie truskawki. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, góra-dół. Podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
*Z tego przepisu można przygotować także muffiny z truskawkami. Uzyskamy ich wówczas 20 sztuk. Pieczemy je do suchego patyczka, około 20-22 minuty w temperaturze 180 stopni, góra-dół.
Ciasto pyszne i puszyste zrobiłam z Twojego przepisu tyle, że w swojej wersji w rabarbarem 🙂
Pachniało w całym domu dziękuję za kolejne inspiracje <3
Iskierko bardzo cieszę się, że smakowało 🙂 Na zdjęciu wygląda na naprawdę puchate i smaczne 🙂 Z rabarbarem też robiłam to ciasto i smakuje pysznie 😛
Mleko może być 0.5% czy lepiej np. 2%?
Lepiej 2%.
Zrobiłam pyszny, ale mi nie wyrósł nie wiem co robię źle
Może źle odmierzone składniki lub owoce były zbyt mokre? Cieszę się, że mimo to smakuje ?
Zaliczone ! Polecam bo łatwe i proste a przede wszystkim wychodzi !! Puszyste i smaczne . U Nas wersja z truskawkami i rabarbarem
Milka cieszę się, że smakowało 🙂 Wygląda pysznie 🙂
Czy mogę masło zastąpić margaryną lub olejem ? Jeśli tak to w jakich proporcjach ??
Myślę, że można użyć tej samej ilości margaryny. Oczywiście z masłem bedzie dużo smaczniejsze ?
Witam, czy można dać owoce mrożone ? Jeżeli tak to pierwsze je odmrozić czy dać jeszcze zamrożone ?
Pozdrawiam
Tak, można użyć mrożonych owoców. Wykładamy je zamrożone.
Ciasto przepyszne!!! Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam
Cieszę się, że smakuje ?
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Rozumiem, że szklanka to 250 ml/gramów?
Tak, 250ml 🙂
Witam, a na jakiej wielkośći blaszkę jest to ciasto 🙂
23x28cm.