Puszyste ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi. Udało mi się w tym roku przygotować z nimi kilka ciast. Dlatego w tym tygodniu w "Weekendowej Cukierence" pojawią się aż dwa przepisy na ciasta z truskawkami. Pierwszym z nich jest szybkie, lekkie i puszyste ciasto, które bardzo ładnie wyrasta. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem. Możemy je upiec także z kruszonką.

Przepisy z truskawkami

Przepisy z truskawkami

Więcej przepisów na proste wypieki z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • 4 duże jajka,

  • 1 szklanka cukru (200g),

  • 1 cukier wanilinowy (16g),

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (12g),

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (około 375-400g),

  • 1/2 szklanki roztopionego masła (120g),

  • 2/3 szklanki mleka (170ml),

  • 300g truskawek

Składniki na puszyste ciasto z truskawkami

Składniki na puszyste ciasto z truskawkami

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Średnią blaszkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w większą kostkę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Masło możemy rozpuścić w mikrofali lub w rondelku na gazie. Przed dodaniem do ciasta powinno być letnie.

Przygotowanie puszystego ciasta z truskawkami

Przygotowanie puszystego ciasta z truskawkami

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem do uzyskania puszystej masy jajecznej na najwyższych obrotach miksera (około 5-7 minut). Wówczas wlewamy mleko i rozpuszczone masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.

Przygotowanie puszystego ciasta z truskawkami

Przygotowanie puszystego ciasta z truskawkami

Ciasto przekładamy do foremki. Na wierzchu układamy równomiernie truskawki. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, góra-dół. Podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

*Z tego przepisu można przygotować także muffiny z truskawkami. Uzyskamy ich wówczas 20 sztuk. Pieczemy je do suchego patyczka, około 20-22 minuty w temperaturze 180 stopni, góra-dół.

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami





18 komentarzy

  1. Ciasto pyszne i puszyste zrobiłam z Twojego przepisu tyle, że w swojej wersji w rabarbarem 🙂
    Pachniało w całym domu dziękuję za kolejne inspiracje <3

    19417479_1360236857395500_3795966072851736105_o1

    • cukiereczek

      Iskierko bardzo cieszę się, że smakowało 🙂 Na zdjęciu wygląda na naprawdę puchate i smaczne 🙂 Z rabarbarem też robiłam to ciasto i smakuje pysznie 😛

      • Mleko może być 0.5% czy lepiej np. 2%?

        • cukiereczek

          Lepiej 2%.

        • Zrobiłam pyszny, ale mi nie wyrósł nie wiem co robię źle

          • cukiereczek

            Może źle odmierzone składniki lub owoce były zbyt mokre? Cieszę się, że mimo to smakuje ?

  2. Zaliczone ! Polecam bo łatwe i proste a przede wszystkim wychodzi !! Puszyste i smaczne . U Nas wersja z truskawkami i rabarbarem

    C5389FAA-8EF1-4EDF-BEA9-C72CD1D50A6B

    • cukiereczek

      Milka cieszę się, że smakowało 🙂 Wygląda pysznie 🙂

  3. Czy mogę masło zastąpić margaryną lub olejem ? Jeśli tak to w jakich proporcjach ??

    • cukiereczek

      Myślę, że można użyć tej samej ilości margaryny. Oczywiście z masłem bedzie dużo smaczniejsze ?

      • Witam, czy można dać owoce mrożone ? Jeżeli tak to pierwsze je odmrozić czy dać jeszcze zamrożone ?
        Pozdrawiam

        • cukiereczek

          Tak, można użyć mrożonych owoców. Wykładamy je zamrożone.

    • Ciasto przepyszne!!! Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam

      • cukiereczek

        Cieszę się, że smakuje ?

  4. Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Rozumiem, że szklanka to 250 ml/gramów?

    • cukiereczek

      Tak, 250ml 🙂

  5. Witam, a na jakiej wielkośći blaszkę jest to ciasto 🙂

    • cukiereczek

      23x28cm.

Pozostaw odpowiedź Klaudia