Kruchy maślany spód, delikatny i słodki krem z serka mascarpone, soczyste truskawki, chrupiące migdały i słodka biała czekolada – to jest pyszne! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na przepyszne ciasto z truskawkami.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasta z truskawkami.
Jest to ciasto inspirowane słynnymi ciasteczkami melting moments (tłum. rozpływające się w ustach). W odróżnieniu od ciasta kruchego przygotowujemy je z miękkiego masła, poprzez ucieranie wszystkich składników mikserem. Nie siekamy wszystkich składników nożem, ale ucieramy je mikserem. Ciasto, podobnie jak wspomniane ciasteczka, zawiera też minimalną ilość jajek (lub nie ma ich wcale).
Ciasto jest przepyszne, wprost rozpuszcza się pod językiem. Kruchy piaskowy spód mięknie od kremu, a kwaskowate truskawki wspaniale współgrają ze słodkimi składnikami ciasta.
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami
- Puszyste ciasto z truskawkami
- Sernik na zimno z truskawkami
- Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami
- Torcik serowy z truskawkami
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM MASCARPONE:
- 500g serka mascarpone,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 5 łyżek cukru pudru,
- 200g obranych truskawek,
- DODATKOWO:
- 250g truskawek,
- 1/3 granata,
- 50g białej czekolady + 1 łyżka mleka,
- 2 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je na mniejsze części.
KREM: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Następnie ucieramy go mikserem przez 2-3 minuty tzn. do momentu aż stanie się sztywny, gęsty i puszysty (zwiększy swoją objętość).
Do serka dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i mieszamy do połączenia. Krem wykładamy na podpieczony spód.
Na krem wykładamy pozostałe truskawki oraz pestki granatu.
Białą czekoladę łamiemy i umieszczamy w misce. Dodajemy do niej 1 łyżkę mleka. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch ciasta.
Płatki migdałów prażymy chwilkę na suchej patelni na wolnym ogniu aż się zarumienią. Dekorujemy nimi wierzch ciasta.
Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kruchy ciasto zmięknie. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego!
O jakich wymiarach blaszkę poleca Pani wybrać, aby upiec to ciasto?
Julka ja piekłam w blaszce 23x28cm 🙂 Można użyć też formy 20x30cm.
W sezonie robilam ze świeżych truskawek i było przepysznie 🙂 naszła mnie ochota na to ciasto w zimie…Czy można użyć mrożonych truskawek?
Niestety, mrożone truskawki się tutaj nie sprawdzą. Ale można spróbować zrobić frużelinę truskawkową lub dać inne owoce np. Mango i markuje.
Ten przepis to prawdziwy rarytas, szybki w wykonaniu i pyszny! Dodam, że nie lubię stać przy garach czy to gotowanie obiadu czy robię ciasta – a tu raz dwa i jaka radość. Pokochałam Twoje różne przepisy, świetny blog!
Bardzo bardzo dziękuję za piękny komentarz! 🙂
Polecam się w takim razie dalej!
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
Pyszne ciasto bede je robic 2 raz dzisaj. ..Dziekuje za inspiracje I dobry przepis
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
Pyszne ciasto ? kocham Twoje przepisy
Pysznie wygląda 🙂 Dziękuję za miłe słowa 😀 <3
Witam, interesujący przepis. Czy będzie pasowało posmarowanie spodu dżemem truskawkowym lub porzeczkowym, jeszcze przed nałożeniem mascarpone czy raczej sobie darować? Pozdrawiam
Można to ciasto posmarować dżemem (tak jak w tym przepisie https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/kruche-maslane-ciasto-z-maslem-orzechowym/ ). Aczkolwiek mamy tu tyle truskawek, że dżem będzie już zbędny.
Ciastko pychaaa rozpływa się w ustach u mnie hit sezonu genialny przepis ?
Pięknie się prezentuję 🙂 Cieszę się, że smakowało!
Polecam przepis. Ciasto idealnie kruche i świeże truskawki z mascarpone to połączenie idealne.
Cieszę się, że smakowało 🙂
Pysznosci ?
Pięknie wyszło ?
Krem z maskarpone mi się zważył dlaczego?
Może był zbyt długo miksowany? Albo mascarpone było źle przechowywane w sklepie.
Czy mascarpone ma byc z lodowki? Bo mi wcale nie zrobilo sie geste a mialam je w temp pokojowej
Powinno być z lodówki, żeby się dobrze ubiło.
Szkoda, że ominęła Pani proszek do pieczenia oraz papier na przepisie a są podane w składnikach. Przypadek? 😉
Nie rozumiem 🤭 Proszek do pieczenia jest uwzględniony w składnikach i w opisie przygotowania 😉
Pani Kasiu, ciasto pyszne tyko Spod maslany wyszedł twardy😔jaka może być tego przyczyną?
To następnym razem chwilkę krócej piec, może się za bardzo wysuszył. I jak ciasto jest przechowywane w lodówce z no frostem to proponuję je trzymać w jakimś pojemniku lub przykryte. Wtedy spód złapie wilgoci od kremu mascarpone ♥️ Cieszę się, że smakuje 😃
Czy zamiast świeżych mozna użyć mrożonych truskawek? Nie chcę zimą podawać tych “dorodnych” od chemii a mrożone mam z własnego ogrodu.
Niestety, w tym cieście nie sprawdzą się truskawki mrożone.
Co mysli pani o zrobieniu kremu z kremowki i mascarpone zamiast samego mascarpone do tego ciasta? Bedzie pasowac?
Myślę, że będzie pasował ?
[…] Przepis na: gotujzcukiereczkiem.pl […]
Polecam zrobić te ciasto. Jest mega smaczne
Dziękuję 🙂
Czy zamiast truskawek można użyć innych owoców np. borówek?
Pewnie ?
Mam pytanie czy truskawki z serkiem miksować czy tylko lekko przemieszać? Dziękuję
Tylko delikatnie wymieszać łyżką.
Dziękuję
Witam, piekarnik 180° z termoobiegiem czy bez? ?
Bez 🙂
Pycha ciasto! Wszystkim smakowało. Obawiałam się, że spód będzie twardy lub zakalcowaty ale po tym jak ciasto postało kilka godz w lodówce zrobił się mięki. Drugiego dnia ciasto było jeszcze lepsze. Do masy następnym razem nie będę dawała cytryny. Masa według przepisu była trochę bez wyrazu. Dodałam ubitą śmietanę 30% i zdecydowanie lepsza ale trochę się zważyła. Przypuszczam że od cytryny
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂
Świetny przepis! Ciasto pychotka do tego wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Dziękuje za miły komentarz 😉
Ciasto jest mega ? po prostu niebo w gębie ?
Miło mi 🙂
Te ciasto to jakaś pomyłka. Jedynie spod zasługuje na uwagę. Połączenie serka mascarpone Żr spora ilością cukrów i cytryna a pozniej jeszcze z truskawkami-powoduje niezbyt przyjemne doznanie. Dla kolejnych osób radziłabym się zastanowić czy nie zmarnują swojego czasu i produktów. Ja zmarnowałam,a wystarczyłoby zrobić serek mascarpone tradycyjnie,z cukrem pudrem i śmietana. Niestety odeszliśmy się smakiem
Niestety, ale śmietanka z mascarpone nie pasowałaby do tego ciasta. Tutaj potrzebny jest gęsty mascarpone. Przykro mi, że ciasto nie trafiło w Pani gusta. Proszę jednak spojrzeć ile ma pozytywnych komentarzy. Nam smakuje i to bardzo 🙂 I robię je przez cały rok z rożnymi owocami:
– z malinami – https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/kruche-maslane-ciasto-z-malinami-i-kremem-mascarpone/
– z jagodami – https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/kruche-maslane-ciasto-z-kremem-cytrynowym-i-jagodami/
– z wiśniami – https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/kruche-maslane-ciasto-z-mascarpone-i-wisniami/
– z miksem owoców – https://gotujzcukiereczkiem.pl/ciastka/maslane-kruche-ciasto-z-owocami-i-mascarpone/
Twój komentarz
Widocznie Pani mascarpone zostało źle ubite. Ale mascarpone ma więcej tłuszczu niż śmietana i dlatego nie rozmiękczy tak kruchego ciasta.
Twój komentarz
Dziękuję za przepis.
Nie zgadzam się z krytyką, a nie jestem początkującą kucharką. Krem jest bardzo dobry, trzeba go tylko ubić i doprawić…najlepiej smakować, co się ukręci. Ja na przykład musiałam dodać jeszcze łyżkę soku z cytryny, dałam pastę waniliową zamiast cukru waniliowego i dodałam….dwie łyżki amaretto. Bardzo dobry lekki krem.
Ciasto – polecam.
Bardzo dziękuję za polecenie 🙂 Cieszę się, że smakuje!
Pyszne ciasto ipięknie wygląda????❤️
Dziękuję 🙂
Ciasto w smaku obłedne 💕 szybkie w przygotowaniu.
Cieszę się, że smakuje 😃
Ciasto obłędne! Wszyscy domownicy byli zachwyceni ❤️
Bardzo miło mi to czytać ♥️
Właśnie się zorientowałam, że zapomniałam dodać pestki granatu, ale i tak ciasto jest obłędnie przepyszne. Dzięki!
Bardzo dziękuję! Ciasto wygląda pięknie 🙂
Ciasto jest przepyszne!! Wręcz rozpływa się w ustach😍 cudowny maślany smak i do tego ten krem z truskawkami no poprostu mistrzostwo świata ❤️Naprawdę szybko i łatwo się je robi.
Dziękuję Bardzo za przepis🌷🩷 napewno będę często piekła to ciasto 🤩
Dziękuję za miły komentarz ❤️ Cieszę się, że smakuje 😃
Czy można dodać do mascarpone granat, a truskawki na górę na drugi dzień? Dopiero rano będę miała truskawki, a ciasto chce zrobić dziś wieczorem. Mogę dopiero rano wyłożyć truskawki ? 🙂
Pewnie! Można położyć sam krem, a owoce na wierzch następnego dnia 🙂
Tak w ogóle…robiłam to ciasto chyba już na kilka sposobów: z frużeliną wiśniową, jagodową, z masłem, orzechowym, z jagodami i kremem cytrynowym, z miksem owoców. Zobacz na blogu w kategorii: CIASTA —> KRUCHE, a może zainspirujesz się na kolejny wypiek 🙂
Pozdrawiam!