Ciasto miodowe z jabłkami i kremem kokosowym

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po kolejny pyszny przepis na ciacho z jabłkami.

Ciasto to pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Widnieje tam pod nazwą Keks. Jest to nazwa troszkę mylna, bo keks kojarzy nam się z całkiem innym ciastem. Więc pozwoliłam nazwać je sobie ciastem miodowym z jabłkami i kremem kokosowym. Ciasto to najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Pomiędzy dwoma cienkimi blatami ciasta miodowego mamy masę jabłkową z galaretką, do której dodajemy dodatkowe pokruszone ciasto, oraz krem z kaszy manny z dodatkiem wiórek kokosowych. Całość wieńczy czekoladowa polewa. To ciasto idealne na rodzinne imprezy np. komunie, chrzciny, imieniny, a także na święta. Co więcej, można je przygotować wcześniej, bo potrzebuje czasu, aby nabrać odpowiedniego smaku.

Miodowe blaty są dość cienkie i kruche. Troszkę miękną po kilku dniach, ale jednak pozostają ciągle kruche. Zaskakujące było dla mnie dodanie pokruszonego ciasta do masy jabłkowej. Podkręciło to jej smak. Osoby, które jadły ciasto zastanawiały się czy to jabłka czy coś innego. Ciasto bardzo ładnie się kroi i dobrze przechowuje. Przechowujemy je w lodówce, pod przykryciem. Ale podajemy w temperaturze pokojowej, aby krem kokosowy nabrał odpowiedniej konsystencji.

Keks przekładany

Keks przekładany

Więcej przepisów na ciasta z jabłkami

Keks przekładany siostry Anastazji

Keks przekładany siostry Anastazji

Miodowe blaty przełożone masą jabłkową z galaretką (i dodanym pokruszonym ciastem) i kremem kokosowym z kaszy manny. Całość oblana jest polewą czekoladową.

Keks przekładany czyli ciasto miodowe z jabłkami i kremem kokosowym

Składniki:

  • CIASTO MIODOWE:
  • 150g masła,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 jajko r.L,
  • 3 szklanki mąki pszennej (450g),
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku,
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1,2 kg jabłek szarlotkowych np. szara reneta,
  • 1 opakowanie galaretki malinowej,
  • 1-3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • KREM KOKOSOWY:
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 100g wiórek kokosowych,
  • 250g masła,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100g masła,
  • 60g cukru pudru,
  • 20g kakao,
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

CIASTO MIODOWE: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół. Przygotowujemy blaszkę 25x35cm. W misce mieszamy mąkę pszenną, sodę i amoniak. W rondelku umieszczamy masło, cukier i miód. Podgrzewamy je na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia masła. Następnie masę trochę studzimy, aby była letnia. Dodajemy śmietanę i jajko, mieszamy do połączenia.

Przygotowanie ciasta miodowego

Przygotowanie ciasta miodowego

Kolejno dodajemy suche składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części: dwie większe i jedną mniejszą.

*Zważyłam ciasto i miało 783g. Podzieliłam je na trzy części, po: 290g (37%), 290g (37%) i 203g (26%).

Przygotowanie ciasta miodowego

Przygotowanie ciasta miodowego

Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta i przekładamy do blaszki. Ciasto będzie dość cienkie. Pieczemy je około 10-12 minut, na rumiano, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, góra-dół. Tak samo rozwałkowujemy i pieczemy drugą część ciasta. Natomiast trzecią (mniejszą) część ciasta możemy rozwałkować i upiec w troszkę mniejszej blaszce np. 20x30cm. Tą część ciasta pieczemy krócej, około 7-8 minut.

Przygotowanie ciasta miodowego

Przygotowanie ciasta miodowego

Dwie większe części ciasta posłużą nam jako spód i wierzch ciasta, a mniejszą część ciasta drobno kruszymy.

*Ciasto rozwałkowywałam na papierze do pieczenia i od razu z papierem przeniosłam je do blaszki. Można je wstępnie rozwałkować na stolnicy, a następnie rękoma "rozciągnąć" i wylepić w blaszce.

MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki. Umieszczamy je w rondlu z grubym dnem razem z cukrem i wodą. Cukier dodajemy stopniowo, najpierw tylko 1 łyżkę, w zależności od słodyczy jabłek. Jabłka zagotowujemy i prażymy około 10-12 minut, aż większość wody z nich wyparuje, rozpadną się i zrobią gęste. Następnie jabłka zdejmujemy z ognia i do gorących dodajemy sypką galaretkę. Mieszamy do dobrego rozpuszczenia galaretki.

Przygotowanie masy jabłkowej

Przygotowanie masy jabłkowej

Masę jabłkową studzimy. Gdy jabłka ostygną to mieszamy je z pokruszonym ciastem.

Przygotowanie masy jabłkowej

Przygotowanie masy jabłkowej

KREM KOKOSOWY: Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka i dodajemy cukier. Zawartość rondelka zagotowujemy. W pozostałym mleko rozrabiamy kaszę mannę. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną kaszę mannę i dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając około 1-2 minuty. Budyń po tym czasie powinien zrobić się gęsty. Budyń studzimy.

Przygotowanie kremu kokosowego

Przygotowanie kremu kokosowego

Miękkie masło ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną przez około 5 minut. Dodajemy budyń, łyżka po łyżce, i dalej jeszcze chwilkę ucieramy. Krem jest gotowy.

POLEWA CZEKOLADOWA: W rondelku umieszczamy wszystkie składniki. Podgrzewamy je na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masło się rozpuści. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się w jedną całość. Nie zagotowujemy. Ciepłą polewą polewamy ciasto.

Przygotowanie polewy czekoladowej

Przygotowanie polewy czekoladowej

ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie foremki układamy pierwszy blat miodowy ciasta. Rozsmarowujemy na nim masę jabłkową. Wyrównujemy. Następnie wykładamy krem kokosowy. Wyrównujemy.

Złożenie ciasta

Złożenie ciasta

Od razu układamy drugi blat miodowy ciasta i lekko dociskamy do kremu. Miodowy blat polewamy polewą. Dowolnie dekorujemy.

Złożenie i dekoracja ciasta

Złożenie i dekoracja ciasta

Ciasto odstawiamy na min. 12h do lodówki. Smacznego!

Ciasto kruche z jabłkami i kremem kokosowym

Ciasto kruche z jabłkami i kremem kokosowym

Jeśli przygotujesz ciasto miodowe z jabłkami i kremem kokosowym to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





7 komentarzy

  1. Ciasto jest pyszne 😍 Wbrew pozorom robi się szybko 😍 Polecam wszystkim 👍 Robiłam kilka razy i zawsze wychodzi pyszne😍Jak zresztą inne pyszności 😍😍

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🥰

  2. Ula

    Czy zamiast amoniaku można zastosować proszek do pieczenia? jeśli tak – to w jakiej proporcji?
    Ciasto wygląda kusząco i przymierzam się do pieczenia 🙂

    • cukiereczek

      Niestety nie wiem czym i w jakich proporcjach zastąpić amoniak. Mogę podpowiedzieć, że amoniak kupuję w Carrefour 😉

    • Ciasto bardzo dobre i najlepiej smakuje po dwóch dniach

      • cukiereczek

        Ślicznie dziękuję 😃 Piękne wyszło ♥️

Zostaw odpowiedź