Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na pyszną ucieraną babkę. Babkę przygotowuję się bardzo szybko. Pięknie się prezentuję, bo przeplatają się w niej 3 kolory. Do jednej części ciasta dodajemy kawę cappuccino, a do drugiej odrobinę kakao i kawę mieloną. Smak kawowy jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Babka jest idealna do popołudniowej kawy jak i na świąteczny stół.
SKŁADNIKI:
- 200g masła,
- 200g cukru,
- ½ opakowania cukru waniliowego (8g),
- 4 jajka,
- 250g mąki,
- 50g mąki ziemniaczanej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ szklanki mleka,
- 40g kawy cappuccino,
- 2 łyżki kawy mielonej,
- 2 łyżeczki kakao,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. Ucieramy razem mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej (5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodanym jajku. Następnie dodajemy mąkę na przemian z mlekiem w dwóch turach. Mieszamy do połączenia.
Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część ciasta pozostawiamy bez zmian. Do drugiej części dodajemy kawę cappuccino i mieszamy. Do trzeciej części dodajemy kakao i kawę mieloną, mieszamy.
Formę na babkę (lub małą keksówkę) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Do formy przekładamy ciasto. Najpierw ciasto ciemne, później ciasto z cappuccino, a na koniec ciasto jasne. Nóż zanurzamy w cieście i robimy zygzak, aby warstwy się przemieszały.
Ciasto pieczmy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni.
Podajemy oprószone cukrem pudrem. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Życzę smacznego 🙂
Nie mam akurat cappuccino w domu, a chciałabym na szybko upiec tą babkę. Czy jeśli pominę to będzie dobra czy lepiej jednak skoczyć do sklepu?
Cyanna myślę, że bez cappuccino też będzie dobra. Możesz spróbować dodać kawę rozpuszczalną, tylko troszkę mniej niż cappuccino.
Przepyszna babka ?
Monika wyszła piękna ?
Babka jest pyszna, piekłam odrobinę dłużej niż w przepisie.
Malwina cieszę się, że smakowała 😉
Rewelacyjna babka! Dziękuję za tak pyszne przepisy
Ewka bardzo mi miło 😉
Super przepis a kawa cappuccino dodaje takiego aromatu i smaku, że na pewno powtórzę wypiek. Jest wilgotna a jednocześnie nie zbita, nie klucha. Ja piekłam w piekarniku gazowym i też wyrósł i wypiekla się super.
Bardzo mi miło ?
Nie mam w domu kawy mielonej, nie piję takiej. Czy mogę dodać kawę rozpuszczalną? I jak ją dodać? Od razu do trzeciej części ciasta razem z kakao? Czy lepiej rozpuścić taką kawę w drobinie wody i dodać, wymieszać, a później dodac kakao? 🙂
Myślę, że po prostu dodać sypką kawę rozpuszczalną razem z kakao 😃
Babka jest wilgotna czy bardziej sucha?
Nie jest wilgotna, ale nie jest też za sucha 🤣 Taka do kubka herbaty w sam raz.