Krem czekoladowy do tortu (i babeczek)

Krem czekoladowy, który dziś Wam prezentuje jest przepyszny! Smakuje delikatnie, kremowo, jest plastyczny i stabilny. To mój ulubiony krem do przekładania blatów tortu, a także do dekoracji babeczek, ale nie tylko... Jest na tyle uniwersalny, że wykorzystałam go także do przełożenia makaroników, jako dekoracja serniczków oraz na górę Pavlovej. Przygotowując krem trudno się oprzeć, aby nie wyjeść go łyżeczką z miski, bo jest taki pyszny! Dzieci i mój mąż za nim przepadają.

Krem czekoladowy to krem przygotowany tylko z 3 składników:

  • czekolady mlecznej - najlepiej sprawdza się czekolada mleczna. Do kremu można wmiksować jeszcze na sam koniec dodatkowo 2 łyżki nutelli.
  • śmietany kremówki - najlepsza w tym przepisie będzie śmietanka 36%. Używam zazwyczaj Piątnicy w czerwonym kubeczku. Można użyć także śmietanki 30%, ale wówczas może okazać się, że wymagana będzie odrobinę większa ilość mascarpone.
  • serka mascarpone - to odpowiednia ilość serka mascarpone zapewni kremowi stabilność oraz jeszcze bardziej aksamitną konsystencję.

Przygotowujemy go dzień wcześniej bowiem wymaga schłodzenia. Mianowicie czekoladę rozpuszczamy w śmietance. Możemy to zrobić na dwa sposoby: na kuchni gazowej lub w mikrofali. Po uzyskaniu kremowej masy czekoladowej chłodzimy ją min. 6h po to, by następnego dnia ubić ją na krem z dodatkiem mascarpone. Trwa to dość krótko. Gdy tylko krem zacznie gęstnieć to jest już gotowy. Nie może się nie udać, naprawdę!

Porcja kremu z tego przepisu wystarczy na udekorowanie 12 babeczek lub dwa przełożenia tortu o średnicy 18cm. Polecam także mój sprawdzony przepis na biszkopt do tortu.

Krem czekoladowy do babeczek (i tortu)

Krem czekoladowy do babeczek (i tortu)

Więcej przepisów z wykorzystaniem kremu czekoladowego

Krem czekoladowy do tortu

Krem czekoladowy do tortu

Krem czekoladowy to krem przygotowany z trzech składników. Połączenie śmietany kremówki, czekolady i mascarpone tworzy pyszny, aksamitny i stabilny krem. Odkąd zaczęłam go robić to wykorzystuje go do tortów, babeczek, przekładania makaroników i ciasteczek.

Krem czekoladowy

Składniki:

  • 165g śmietany kremówki 36%,
  • 200g czekolady mlecznej,
  • 250g serka mascarpone,

Przygotowanie:

Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Masę czekoladową przekładamy do czystej miseczki. Zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.

Drugim sposobem na przygotowanie czekoladowego ganache jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita. Masę czekoladową przekładamy do czystej miseczki. Zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki do schłodzenia.

Następnego dnia do masy czekoladowej dodajemy serek mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do powstania gęstego i puszystego kremu.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz krem czekoladowy to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź