Sycylijskie ciasto pomarańczowe

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na ciasto puszyste i pachnące pomarańczami. Jest proste i szybkie do przygotowania. Kropkę nad i stanowi pomarańczowy lukier przygotowany na bazie soku z pomarańczy.

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 250g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g cukru,
  • 1 i ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy,
  • 4 jajka,
  • Szczypta soli,
  • 85ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki soku z pomarańczy,
  • Około 10-15 łyżek cukru pudru,
  • Ewentualnie ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą.

Do miski dodajemy masło, szczyptę soli i cukier.

Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy (wcześniej sparzonej) i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy.

Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).

Jeśli ciasto pod koniec pieczenia zacznie się za mocno przypiekać to przykrywamy je folią.

LUKIER: Do miseczki wlewamy sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce) i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier (o gęstości śmietany). Do lukru możemy dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy.

Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Życzę smacznego  🙂

 

Ucierane ciasto pomarańczowe

Ucierane ciasto pomarańczowe

Ucierane ciasto pomarańczowe

Ucierane ciasto pomarańczowe

54 komentarzy

  1. Kasiu!
    Ciasto wygląda cudnie!
    Zachęciłaś mnie do wykorzystania przepisu, bo uwielbiam ucierańce, a aromat pomarańczy zawsze mi pasuje w wypiekach!

    • cukiereczek cukiereczek

      Renatko, dziękuję 🙂 Gorąco zachęcam Cię do upieczenia ciasta!

  2. Uwielbiam Kasiu Twoje przepisy, właśnie są takie cukierkowe jak Ty, pozdrawiam, miłego dnia.

    13244820_1125777304153709_104804897631081674_n

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo dziękuje za miłe słowa 🙂
      Pozdrawiam ciepło!

  3. Avatar Aga

    Droga Kasiu!

    Dziękuję Ci za ten przepis i za tego bloga 😀
    Ciasto wyszło obłędne 🙂 Zamiast lukru roztopiłam gorzką czekoladę z pomarańczą
    i jest tak pyszne, że nie mogę oderwać się od blachy 😉
    Pozdrawiam 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Aga, bardzo miło mi to słyszeć 🙂 Cieszę się ogromnie, że smakowało 🙂
      Polecam się na przyszłość!
      Ciepło pozdrawiam 😀

  4. Witam jakie proporcje na tortownice o średnicy 24 cm???bo nie wiem jak to przeliczyć a chce upiec to ciasto☺

    • cukiereczek cukiereczek

      Witam, Ciasto można upiec w tortownicy 24cm bez zmieniania proporcji – trzeba będzie tylko piec troszkę krócej – około 45 minut 🙂

  5. Wczoraj upiekłam i smakuje pysznie, polecam 😀

    ciachopomaraczowe1

    • cukiereczek cukiereczek

      Agnieszka, dziękuję za zdjęcie 😛 polecam się na przyszłość 🙂

  6. Avatar iza

    Czy ciasto można upiec w formie babki? 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Można, tylko trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia i kontrolować go sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone 🙂

  7. Bry 🙂 Czy mozna zamienic masło na margarynę?

    • cukiereczek cukiereczek

      Można, ale z masłem ciasto będzie o wiele smaczniejsze 🙂

      • Wiadomo, ale jego ceny nie sa juz tak smaczne 😀

        • cukiereczek cukiereczek

          To prawda, ale zauważyłam, że już zaczyna tanieć 🙂

  8. Przepyszne i wilgotne 🙂

    DSC_0147

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  9. Mam pytanie piekarnik musi byc rozgrzany, czy wstawiamy do zimnego?

    • cukiereczek cukiereczek

      Adam piekarnik powinien być nagrzany.

  10. Witam,
    U mnie niestety zakalec 🙁
    Co zrobiłam nie tak?

    • cukiereczek cukiereczek

      Barbi bardzo mi przykro 🙁 Powodów do powstania zakalca jest kilka np. za krótkie miksowanie masła na puszystą masę, za długie miksowanie składników, otwieranie piekarnika za wcześnie w trakcie pieczenia, produkty nie były w temperaturze pokojowe, za szybkie pokrojenie ciasta po upieczeniu (zanim wystygło).

    • Ciasto wyszło pyszne. W smaku według wszystkich podobne do babki piaskowej, ale bardzo puszyste, bałam się że opadnie, albo że wyjdzie zakalec, ale jest cudowne. Dla mnie odrobinę za słodkie, następnym razem wykorzystam mniej cukru, albo po prostu zrobię bez lukru 😄😃😁 Dziękuję za przepis

      • cukiereczek cukiereczek

        Natalia bardzo mi miło 😊 Cieszę się, że smakowało!

  11. Przepyszne ciasto. Delikatne, puszyste. Jedyna zmianą jaką wprowadziłam to zamiana cukru na erytrol i zmniejszenie ilości do połowy (lubię bardzo mało słodkie ciasta). Polecam je upiec bo warto ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Homey_kitchen wyszło piękne, takie puszyste 😉 Cieszę się, że smakowało 🙂

  12. Przepyszne ciasto, miękkie, puszyste i delikatne ? nie zdążyłam zrobić polewy lukrowej zapach zbyt przyciągnął domowników?? ale następny razem postaram się o to?dziękuję Kasiu za wspaniałe przepisy ???????

    • cukiereczek cukiereczek

      Dorota dziękuje za miły komentarz 😉 Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało 😀

  13. Zrobione! Pychota ?? Polecam ??

    • cukiereczek cukiereczek

      Aneta33 piękne!

  14. Ciasto upieczone, bedzie w sam raz na podwieczorek ! W calym domu pieknie pachnie ! Dziekuje za przepus ! ? ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu wygląda pysznie ? Mam nadzieję, że ciasto Wam zasmakuje ?

  15. Ciasto cudowne !! Bardzo polecan ten przepis ???

    • cukiereczek cukiereczek

      Natalia wyszło piękne! Jakie puszyste ?

  16. Ciasto super! Pyszne wilgotne. Naprawdę polecam

    • cukiereczek cukiereczek

      Martyna bardzo mi miło ?

  17. Moje wyszło bardzo sypkie:( twoje wygada dużo lepiej! I uciekł mi aromat pomarańczy 🙁

    • cukiereczek cukiereczek

      Kasiu co to znaczy bardziej sypkie? ? I czy odmierzałaś składniki przy pomocy wagi kuchennej?

      • Tak odmierzyl wszystko dokładnie za pomocą wagi kuchennej! Wyszło jak babka piaskowa! Ale jest smaczny i mąż pochwalił! Pozdrawiam

        • cukiereczek cukiereczek

          Kasiu nie mam pojęcia dlaczego takie wyszło. Może troszkę za długo się piekło.

  18. Dziewuszki a można to ciacho zrobić z mandarynkami?? Skórkę pomarańczową mam w słoiczkach, pomarańczy aktualnie brak ale mandarynek mam na full ?

  19. Ciasto naprawdę pyszne ? Robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Kasiu bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 😉

  20. Ciasto smakuje wszystkim w moim domu, jest aromatyczne i wilgotne. Udało się za pierwszym razem! Dziękuję bardzo za przepis.

    • cukiereczek cukiereczek

      Irena bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 😉

  21. To ciasto to porażka. Zakalec bez powodu.

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu spójrz wyżej na zdjęcia innych czytelników – większość nie ma zakalca, ładnie się udały, są puszyste ?

  22. Przepyszne!
    Mięciutkie, puszyste i delikatne.
    Napewno upieke jeszcze nie raz 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Paulina wygląda pysznie 🙂 Cieszę się, że smakowało 😀

  23. Świetny przepis! Ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie. Zamiast lukru użyłam białej i mlecznej czekolady. Niebo w gębie! Dziękuje Pani Kasiu za ten przepis. To już nie pierwszy Pani przepis, który na stałe zagościł u mnie. Pozdrawiam serdecznie

    • cukiereczek cukiereczek

      Magda dziękuję za miłe słowa 🙂 Ciasto prezentuje się fenomenalnie!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij