Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na puszyste i pachnące pomarańczami ciasto ucierane. Jest proste i szybkie do przygotowania, z samych podstawowych składników. Kropkę nad i stanowi pomarańczowy lukier przygotowany na bazie soku z pomarańczy.
Jest to ciasto ucierane tzn. powstaje przez utarcie masła z cukrem, a następnie przez krótkie wymieszanie z pozostałymi składnikami. Aby wypiek udał się idealnie należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tzn. pod koniec czasu pieczenia ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i sprawdzamy. Jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek będzie oblepiony ciastem tzn. że ciasto potrzebuje jeszcze kilki-kilkunastu minut do całkowitego upieczenia. Po całkowitym wystudzeniu nasz wypiek polewamy lukrem. Lukier to świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy utarty z cukrem. Ciasto możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciasto pomarańczowe jest niezwykle miękkie i puszyste, a przy tym zachwyca wspaniałym aromatem pomarańczy i pięknym kolorem. To zdecydowanie jedno z najlepszych ciast ucieranych na blogu!
Więcej przepisów na pomarańczowe wypieki:
- Pomarańczowe blondie z żurawiną
- Babka pomarańczowa z żurawiną
- Babeczki pomarańczowe
- Ciasto pomarańczowe z żurawiną i marcepanem
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250g cukru,
- 1 i ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy,
- 4 jajka,
- Szczypta soli,
- 85ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- LUKIER:
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- Około 10-15 łyżek cukru pudru,
- Ewentualnie ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem i oprószamy bułką tartą.
Do miski dodajemy masło, szczyptę soli i cukier. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy (wcześniej sparzonej) i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy.
Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
Jeśli ciasto pod koniec pieczenia zacznie się za mocno przypiekać to przykrywamy je folią.
LUKIER: Do miseczki wlewamy sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce) i ucieramy. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier (o gęstości śmietany). Do lukru możemy dodać odrobinę startej skórki z pomarańczy.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Życzę smacznego 🙂
Kasiu!
Ciasto wygląda cudnie!
Zachęciłaś mnie do wykorzystania przepisu, bo uwielbiam ucierańce, a aromat pomarańczy zawsze mi pasuje w wypiekach!
Renatko, dziękuję 🙂 Gorąco zachęcam Cię do upieczenia ciasta!
Dziękuję za przepis. Wypróbowałam i ciasto jest wyśmienite. Uwielbiam Italię i Sycylię. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Najlepsze!!
Bardzo pyszne, puszyste i mega wilgotne. A twoje przepisy są super wyjaśnione więc fajnie się je odzwierciedla. Dziękuję za słodki pomysł.
Bardzo dziękuję za miły komentarz ?
Czy ciasto można wykorzystać do tortu pomarańczowego?
Myślę, że tak, ale nie jako cały tort tylko zamienić 1-2 blaty biszkoptu na to ciasto. Sam tort przygotowany z tego ciasta może być “za ciężki”.
Hej,
Myślę o tym żeby to ciacho przekroić i na 1 warstwę dodać masę mascarpone (może z mango) i drugą warstwę z galaretką z malinami.
O co chodzi, że będzie za ciężki? Jest cięższy klasycznego biszkopta?
czy mój pomysł jest ok? 🙂
Biszkopt to “lekkie” ciasto – tylko jajka, cukier i mąka. Natomiast tutaj mamy jeszcze sporą ilość tłuszczu czyli masła. Takie ciasto ucierane w połączenie z kremem np. mascarpone, może być po prostu “za ciężkie” czyli za tłuste :/
Uwielbiam Kasiu Twoje przepisy, właśnie są takie cukierkowe jak Ty, pozdrawiam, miłego dnia.
Bardzo dziękuje za miłe słowa 🙂
Pozdrawiam ciepło!
Ciasto wyszło super???Zamiast masła użyłam margaryny. Z pewnością upiekę je jeszcze w przyszłości☺️
Bardzo mi miło 🙂
Droga Kasiu!
Dziękuję Ci za ten przepis i za tego bloga 😀
Ciasto wyszło obłędne 🙂 Zamiast lukru roztopiłam gorzką czekoladę z pomarańczą
i jest tak pyszne, że nie mogę oderwać się od blachy 😉
Pozdrawiam 🙂
Aga, bardzo miło mi to słyszeć 🙂 Cieszę się ogromnie, że smakowało 🙂
Polecam się na przyszłość!
Ciepło pozdrawiam 😀
Pyszne ciasto ? uwielbiam Twoje przepisy ?
Aniu bardzo mi miło 🙂 Ciasto wyszło super, takie puszyste!
Witam jakie proporcje na tortownice o średnicy 24 cm???bo nie wiem jak to przeliczyć a chce upiec to ciasto☺
Witam, Ciasto można upiec w tortownicy 24cm bez zmieniania proporcji – trzeba będzie tylko piec troszkę krócej – około 45 minut 🙂
Wczoraj upiekłam i smakuje pysznie, polecam 😀
Agnieszka, dziękuję za zdjęcie 😛 polecam się na przyszłość 🙂
Czy ciasto można upiec w formie babki? 🙂
Można, tylko trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia i kontrolować go sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone 🙂
Bry 🙂 Czy mozna zamienic masło na margarynę?
Można, ale z masłem ciasto będzie o wiele smaczniejsze 🙂
Wiadomo, ale jego ceny nie sa juz tak smaczne 😀
To prawda, ale zauważyłam, że już zaczyna tanieć 🙂
Pyszne i naprawdę proste ? polecam!
Bardzo mi miło ❤️
Przepyszne i wilgotne 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Mam pytanie piekarnik musi byc rozgrzany, czy wstawiamy do zimnego?
Adam piekarnik powinien być nagrzany.
Witam,
U mnie niestety zakalec 🙁
Co zrobiłam nie tak?
Barbi bardzo mi przykro 🙁 Powodów do powstania zakalca jest kilka np. za krótkie miksowanie masła na puszystą masę, za długie miksowanie składników, otwieranie piekarnika za wcześnie w trakcie pieczenia, produkty nie były w temperaturze pokojowe, za szybkie pokrojenie ciasta po upieczeniu (zanim wystygło).
Ciasto wyszło pyszne. W smaku według wszystkich podobne do babki piaskowej, ale bardzo puszyste, bałam się że opadnie, albo że wyjdzie zakalec, ale jest cudowne. Dla mnie odrobinę za słodkie, następnym razem wykorzystam mniej cukru, albo po prostu zrobię bez lukru ??? Dziękuję za przepis
Natalia bardzo mi miło ? Cieszę się, że smakowało!
Przepyszne ciasto. Delikatne, puszyste. Jedyna zmianą jaką wprowadziłam to zamiana cukru na erytrol i zmniejszenie ilości do połowy (lubię bardzo mało słodkie ciasta). Polecam je upiec bo warto ?
Homey_kitchen wyszło piękne, takie puszyste 😉 Cieszę się, że smakowało 🙂
Przepyszne ciasto, miękkie, puszyste i delikatne ? nie zdążyłam zrobić polewy lukrowej zapach zbyt przyciągnął domowników?? ale następny razem postaram się o to?dziękuję Kasiu za wspaniałe przepisy ???????
Dorota dziękuje za miły komentarz 😉 Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało 😀
Zrobione! Pychota ?? Polecam ??
Aneta33 piękne!
Ciasto upieczone, bedzie w sam raz na podwieczorek ! W calym domu pieknie pachnie ! Dziekuje za przepus ! ? ?
Aniu wygląda pysznie ? Mam nadzieję, że ciasto Wam zasmakuje ?
Ciasto cudowne !! Bardzo polecan ten przepis ???
Natalia wyszło piękne! Jakie puszyste ?
Ciasto super! Pyszne wilgotne. Naprawdę polecam
Martyna bardzo mi miło ?
Moje wyszło bardzo sypkie:( twoje wygada dużo lepiej! I uciekł mi aromat pomarańczy 🙁
Kasiu co to znaczy bardziej sypkie? ? I czy odmierzałaś składniki przy pomocy wagi kuchennej?
Tak odmierzyl wszystko dokładnie za pomocą wagi kuchennej! Wyszło jak babka piaskowa! Ale jest smaczny i mąż pochwalił! Pozdrawiam
Kasiu nie mam pojęcia dlaczego takie wyszło. Może troszkę za długo się piekło.
Dziewuszki a można to ciacho zrobić z mandarynkami?? Skórkę pomarańczową mam w słoiczkach, pomarańczy aktualnie brak ale mandarynek mam na full ?
Olcia myślę, że możesz użyć soku wyciśniętego z mandarynek. Natomiast nie wiem czy uda Ci się zetrzeć z nich skórkę 😀
Twój komentarz
Olcia cieszę się, że ciasto smakuje 😉
Ciasto naprawdę pyszne ? Robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni ?
Kasiu bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 😉
Ciasto smakuje wszystkim w moim domu, jest aromatyczne i wilgotne. Udało się za pierwszym razem! Dziękuję bardzo za przepis.
Irena bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 😉
To ciasto to porażka. Zakalec bez powodu.
Aniu spójrz wyżej na zdjęcia innych czytelników – większość nie ma zakalca, ładnie się udały, są puszyste ?
Przepyszne!
Mięciutkie, puszyste i delikatne.
Napewno upieke jeszcze nie raz ?
Paulina wygląda pysznie 🙂 Cieszę się, że smakowało 😀
Świetny przepis! Ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie. Zamiast lukru użyłam białej i mlecznej czekolady. Niebo w gębie! Dziękuje Pani Kasiu za ten przepis. To już nie pierwszy Pani przepis, który na stałe zagościł u mnie. Pozdrawiam serdecznie
Magda dziękuję za miłe słowa 🙂 Ciasto prezentuje się fenomenalnie!
Ciasto jest mega! Puszyste, mięciutkie, a zarazem wilgotne. I ten zapach pomarańczy roznoszacy się po całym domu ?
Kasiu jakie piękne 😉 Cieszę się, że smakuje 😉
Dziekuje)
Wyszło fantastyczne ciasto! Puszyste, z wyraźną nutką pomarańczy- mmm….Pychotka!
Cieszę się, że smakowało ?
Przepyszne!!
Miło mi ?
Ciasto super!!! Upiekłyśmy z córką i „było” przepyszne , ponieważ szybko się rozeszło w rodzinie i już dzisiaj mamy kolejne w piekarniku:)
Dziękujemy za przepis:)))
Bardzo mi miło ❤️
Witam,
czy ciasto na czymś straci, jeżeli upiekę je w keksówce, proporcjonalnie modyfikując ilość składników? 🙂
Pozdrawiam! 🙂
Myślę, że można je upiec w keksówce ? Trzeba tylko kontrolować czas pieczenia, do suchego patyczka.
Czy po upieczeniu przechowuje się go w temperaturze pokojowej ?
Tak, w zamkniętym pojemniku.
Ciasto wyszło przepyszne! Mięciutkie, puszyste! Dzieciaki zachwycone! Ja od siebie dodałam do ciasta garść kropelek czekoladowych. To połączenie pomarańczy z czekoladą jest obłędne ?
Wyszło piękne i puszyste! 🙂
Mega pychotka! ? Szybki, prosty a przede wszystkim smaczny ? Dłużej się piekł niż stał na stole gdy dopadła się rodzinka ?? Polecam z całego serca ❤️?
Dziękuję za miły komentarz 🙂
Moje ciasto niestety wyrosło tylko na bokach….Srodek jest wklęsłe…co źle zrobiłam?
Wydaje mi się, że piekarnik nie grzeje prawidłowo :/
Polecam do wypróbowania przepisu w wersji „babka” 😉
Zrobiłam z 1,5 porcji i jest pycha.
O dobrze wiedzieć, że udaje się też w formie babki 🧡 Dzięki za komentarz
Już sam zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia zapowiadał smakowity wypiek, ale efekt przerósł oczekiwania. Trudno się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejną pocję ciasta.:)
Dziękuję za uczynienie weekendu smakowitym i wysyłam moc pozdrowień!
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🥰
Pozdrawiam serdecznie
Pani Kasiu. Wyszedł mi zakalec 🙃 co zrobiłem nie tak. Proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam
Maciej
Przyczyn zakalca może być dużo🥺 Proszę spójrzeć do mojego wpisu:
https://gotujzcukiereczkiem.pl/porady/jak-uniknac-zakalca/
Zrobiłam małe zmiany
1. dałam mniej cukru. Część zastąpiłam wanilinowym (i tak wyszło słodkie przy ok 220g). Następnym razem zostanę przy 200
2. piekłam w formie 25 cm i tak wyszło całkiem spore. Przy 20 bałabym się, że się wyleje.
Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku żeby stygło razem z piecem. Dzięki temu nie opadło.
3. Dodałam nieco więcej soku (ciężko mi było odmierzyć równo 85 ml. Dałam 100) i skórki pomarańczowej. Ciasto nie ma jakiegoś mocno intensywnego smaku pomarańczy, czego mi brakuje, jednak przełożenie konfiturą pomarańczową powinno pomóc.
Ogólnie bardzo smaczne, sypkie.
Przełożyłam konfiturą z pomarańczy i kremem czekoladowym na śmietanie. Zobaczymy jak posmakuje innym
Super 😍 Daj znać koniecznie jak smakowało 😉