Muffiny z rabarbarem i marcepanem

Witam w Muffinkowym Piątku. Pora na porcje mini słodkości!

Kwaśny rabarbar, migdałowy smak w mięciutkim cieście - tak w kilku słowach można opisać dzisiejszą propozycję muffinkową. Są naprawdę fenomenalne. Przygotowałam je na imieniny teścia i zebrały same pozytywne opinie. Ku mojemu zaskoczeniu podbiły także serca dzieci. Troszkę się obawiałam czy aromat migdałowy podpasuje także najmłodszym, ale niepotrzebnie, bo dzieci zajadały aż im się uszy trzęsły.

Częstujcie się Kochani ostatnimi wiosennymi muffinkami, bo nadeszło astronomiczne lato więc teraz na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na wypieki ze świeżymi owocami.

Muffiny z rabarbarem i marcepanem

Muffiny z rabarbarem i marcepanem

Rabarbar i marcepan to naprawdę zgrany duet. Te dwa składniki łączyłam już wielokrotnie ze sobą. Tutaj podlinkuje Wam inne wypieki z tym duetem smakowym:

  1. Ciasto cytrysowe
  2. Drożdżówki
  3. Ciasto kruche

Składniki na muffinki z rabarbarem i marcepanem

Aby przygotować muffiny potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz.
  • śmietana 18% - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Najlepiej użyć śmietany o temperaturze pokojowej.
  • olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
  • aromat migdałowy i sól - równoważą smak.
  • mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
  • proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
  • rabarbar - pokrój go w drobną kostkę. Nie musisz go wcześniej obierać.
  • marcepan - zetrzyj go na grubych oczkach tarki. Wówczas będziesz mieć pewność, że wypełni muffinki pysznym migdałowym smakiem.
Składniki na muffinki z rabarbarem i marcepanem

Składniki na muffinki z rabarbarem i marcepanem

Jak przygotować muffinki z rabarbarem i marcepanem?

Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:

  1. Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
  3. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj ze śmietaną, olejem i aromatem migdałowym.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj rabarbar i marcepan. Krótko wymieszaj.
  5. Rozłóż ciasto do papilotek, posyp płatkami migdałów i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.

Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.

Muffiny z rabarbarem i marcepanem

Muffiny z rabarbarem i marcepanem

Muffiny z rabarbarem i marcepanem

Często zadawane pytania

Czym zastąpić śmietanę?

Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym typu greckiego.

Czy mogę użyć mrożonego rabarbaru?

Tak, do muffinek można użyć mrożonego rabarbaru. Nie rozmrażamy go wcześniej, ale dodajemy zamrożony. Po dodaniu mrożonego rabarbaru staramy się postępować dość szybko, aby nie zaczęł się rozpuszczać. Mieszamy krótko.

Gdzie kupić marcepan?

Marcepan znajdziesz w sklepach internetowych np. Allegro. Ja najczęściej kupuje marcepan w Lidlu, marki Belbake. Jest w jasnożółtym opakowaniu, pakowany po 200g. Jest już na stałe w asortymecie, bo kiedyś widziałam go tylko w okresie świątecznym.

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Muffiny z rabarbarem i marcepanem

Muffiny z rabarbarem i marcepanem

Więcej przepisów na muffinki

Muffiny z rabarbarem i marcepanem

Muffiny z rabarbarem i marcepanem

Puszyste i wilgotne muffiny migdałowe wypełnione kwaśnym rabarbarem. To wiosenny HIT!

Muffiny z rabarbarem i marcepanem

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 230g gęstej śmietany 18%,
  • 250g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 200 cukru (1 szklanka),
  • 120ml oleju,
  • DODATKOWO:
  • 30g płatków migdałowych,
  • 300g rabarbaru,
  • 100g marcepanu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar (bez obierania) kroimy w kostkę 1cm. Marcepan ścieramy na grubych oczkach tarki.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej, ekstrakt migdałowy i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy rabarbar i marcepan, mieszamy delikatnie.

Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki. Wierzch muffinek posypujemy płatkami migdałów.

Muffinki pieczemy około 25-27 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz muffiny z rabarbarem i marcepanem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź