Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem

Po raz kolejny wykorzystałam połączenie rabarbaru i marcepanu. Robiłam kiedyś ciasto kruche z marcepanem i rabarbarem. Bardzo mi wtedy smakowało. Skusiłam się zatem na drożdżówki z tymi składnikami. Na blogu znajdziecie już drożdżówki z rabarbarem oraz dodatkiem budyniu. Jeśli lubicie migdałowe smaki to na pewno zasmakują Wam te bułeczki. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, a więc musimy uwzględnić w ich przygotowaniu czas na wyrastanie. Gdy ciasto wysasta możemy pokroić rabarbar, zetrzeć marcepan i przygotować kruszonkę.

Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem

Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500g mąki pszennej tortowej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 300ml mleka,
  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • KRUSZONKA:
  • ½ szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 60g masła,
  • DODATKOWO:
  • 400g rabarbaru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 150g marcepanu,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować. W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.

Rabarbar kroimy w 1cm kawałki. Przed wyłożeniem na drożdżówki mieszamy go z cukrem. Marcepan ścieramy na tarce lub drobno kroimy.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy równomiernie porcję marcepanu. Na marcepan wykładamy porcję rabarbaru wymieszanego z cukrem. Drożdżówkę posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dodajemy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.

Życzę smacznego 🙂

Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem

Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem

Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem

Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem





2 komentarzy

  1. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki, bo teraz akurat sezon i wyszło mega! Na pewno powtórzę z agrestem 🙂

    • cukiereczek

      Wyszły piękne! 🙂

Zostaw odpowiedź