Czy rabarbar i marcepan to dobre połączenie? Oczywiście, że tak. Na blogu znajdziecie dwa słodkie wypieki, które łączą w sobie smak tych dwóch składników. Są to:
Natomiast dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepyszne ciasto ucierane.
To wyśmienite ciasto można podawać wystudzone jako wiosenny deser lub podwieczorek. Można je podać także na ciepło z odrobiną creme fraiche lub lodami. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych nietypowym, ale pysznym, wypiekiem z rabarbarem - to koniecznie przygotuj to ciasto.
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i satysfakcjonujące w smaku. W cieście wyraźnie czuć migdałowy akcent z lekką cytrusową nutą. Polenta i mielone migdały nadają ciastu obfitszej konsystencji, ale wypiek nie jest przy tym ciężki. Na górze tworzy się pyszna cukrowa chrupiąca skórka, a środek jest wilgotny i rozpływa się w ustach. Myślę, że po skończonym sezonie na rabarbar świetnie sprawdzi się w tym cieście czerwona porzeczka.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300g masła,
- 250g cukru,
- 3 jajka,
- Skórka starta z 1 pomarańczy,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- 200g mąki pszennej,
- 50g mąki migdałowej,
- 50g mąki kukurydzianej (polenty),
- 15g proszku do pieczenia,
- DODATKOWO:
- 400g obranego i oczyszczonego rabarbaru,
- 50g cukru,
- 100g masy marcepanowej,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową i kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia. Marcepan kroimy w małą kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.
Rabarbar kroimy w 2cm kawałki. Przekładamy go do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
Do miski wkładamy masło,cukier i skórki: cytrynową i pomarańczową. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Połowę ciasta wykładamy równomiernie na dno blaszki. Wyrównujemy. Wykładamy połowę rabarbaru oraz kilka łyżek soku, który puścił rabarbar. Następnie równomiernie rozkładamy marcepan. Kolejno wykładamy resztę ciasta, wyrównujemy. Na wierzch układamy pozostały rabarbar.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.
Ciasto przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Życzę smacznego!
Uwaga:
- Gdyby po dłuższym przechowywaniu ciasto podmiękło od rabarbaru można je w kawałkach przez chwilkę podpiec w piekarniku.