Pierogi z dynią,ricottą i szałwią

Tydzień pierogowy trwa :) Po zielonych pierożkach ze szpinakiem i bardziej klasycznych z mięsem pora na coś bardziej wymyślnego. Ponieważ uwielbiam dynię to przygotowałam pierożki dyniowe z ricottą i szałwią. Moi znajomi wiedzą, że lubię gdy danie jest dobrze doprawione, więc dodałam do farszu chili. Wyszły naprawdę ostre! :) Podałam je z podsmażonym boczkiem. Ale kilka porcji zamroziłam i podałam z mięsem, które zostało mi z obiadu i powiem Wam, że świetnie się sprawdziły jako dodatek do mięsa. Także zachęcam Was do ich przygotowania :)
Składniki:

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • 350 g puree z dyni,
  • ricotta 250 g,
  • szałwia suszona 1 łyżeczka (lub świeża),
  • 1 cebula,
  • czosnek 2 ząbki,
  • chili,
  • papryka ostra
  • sól
Przygotowanie:
 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula ostygnie dodajemy ją do dyni. Dodajemy również serek ricotta, szałwię. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki.




Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można to zrobić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pierogi świetnie pasują do mięs w sosie. Można zjeść je również z podsmażonym boczkiem lub cebulką. Smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij