Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce

Co zrobić, aby niedzielny obiad nie był nudny? Można do kotletów z kurczaka czy schabowych przygotować inną panierkę. Pokazywałam Wam m.in.:

Panierka parmezanowa to moja ulubiona panierka do kotletów. Robię ją nawet częściej niż zwykłą, z bułką tartą. Bardzo lubimy ten smak. Kotlety wychodzą pyszne i soczyste. Smaży się je tak samo jak zwykle kotlety. Możemy je później zapiec z mozzarellą i sosem pomidorowym lub podać z ziemniakami i surówką.

Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce

Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Mąka do panierowania,
  • 2 jajka,
  • Olej do smażenia,
  • PARMEZANOWA PANIERKA:
  • ½ szklanki bułki tartej,
  • ½ szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu (lub grana padano),
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki oregano,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z plastrów rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa. Mięso oprószamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy ze sobą składniki panierki.

Na jeden talerz wysypujemy 2-3 łyżki mąki, a na drugi panierkę parmezanową. Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je.

Kotlety z kurczaka panierujemy najpierw w mącę. Strzepujemy jej nadmiar. Następnie maczamy w jajku i panierujemy w panierce parmezanowej lekko ją dociskając do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.

Życzę smacznego :)

Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce

Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce

1 Komentarz

  1. Wyglada świetnie :)

Zostaw odpowiedź