Bardzo lubię przygotowywać naleśniki na obiad. Same naleśniki można usmażyć wcześniej. Podobnie sprawa wygląda z nadzieniem. Także samo złożenie naleśników nie zajmuje dużo czasu. Co więcej, takie naleśniki świetnie się odgrzewają.
Dziś polecam nadziać naleśniki mięsem z kurczaka wymieszanym z ogórkiem, kukurydzą i papryką. Takie połączenie smakuje pysznie!
Więcej przepisów na wytrawne naleśniki
- Z pieczarkami, serem i porem
- Ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami
- Ruskie
- Z mięsem mielonym i mozzarellą
Naleśniki zapiekane z kurczakiem gyros i warzywami
Składniki (4 porcje):
- NALEŚNIKI:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju (opcjonalnie),
- NADZIENIE:
- 400g piersi z kurczaka,
- 2 łyżeczki przyprawy gyros,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 ogórki konserwowe (160g),
- 1/2 puszki kukurydzy (110g po odsączeniu),
- 1 papryka,
- olej do smażenia,
- 150g żółtego sera,
- DODATKOWO:
- 50g żółtego sera
Przygotowanie:
NALEŚNIKI: Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Przed każdą wylaną porcją ciasta na patelnię wlewamy/wkładamy odrobinę tłuszczu.
NADZIENIE: Kurczaka kroimy w mniejszą kostkę i mieszamy z przyprawą gyros. Odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w małą kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy kurczaka. Podsmażone mięso przekładamy do miski, a na patelnię dolewamy drugą łyżkę oleju i wkładamy cebulę z papryką. Smażymy razem około 5 minut. Tuż przed końcem dodajemy czosnek. Warzywa dodajemy do miski z mięsem. A gdy wszystko ostygnie to dodajemy odsączoną kukurydzę, ogórki i starty żółty ser. Mieszamy do dobrego połączenia składników. Nadzienie jest gotowe.
Na każdego naleśnika wykładamy porcję nadzienia. Naleśniki zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem (50g). Zapiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.
Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem, smacznego!