Z tego przepisu piekę 12 dużych rogali śniadaniowych. Postanowiłam tym razem z tego samego ciasta przygotować malutkie bułeczki, Uwielbiam mini wypieki więc często zamieniam większe słodkości w ich wersje mini. Mini drożdżówki stały się hitem moich dzieci więc zamieniłam duże rogale w malutkie bułeczki. Wyszły wyśmienite. Sama zjadłam od razu 3 z masełkiem i dżemem. Są idealne na śniadanie czy kolację. Wystarczy odrobina masła, dżemu, miodu czy kremu czekoladowego jako dodatek. I obowiązkowo szklanka mleka. Pycha!
![Malutkie bułeczki z makiem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Malutkie-bułeczki-z-makiem-2-scaled.jpg)
Malutkie bułeczki z makiem
![Malutkie bułeczki z makiem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Malutkie-bułeczki-z-makiem-4-scaled.jpg)
Malutkie bułeczki z makiem
Więcej przepisów na wypieki drożdżowe
![Malutkie bułeczki z makiem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Malutkie-bułeczki-z-makiem-scaled.jpg)
Malutkie bułeczki z makiem
Mięciutkie i puszyste bułeczki śniadaniowe, które kochają dzieci i dorośli.
Malutkie bułeczki z makiem
Składniki (24 sztuk):
- 450-500g mąki pszennej,
- 100ml mleka,
- 50ml wody,
- 25g świeżych drożdży,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 50g cukru,
- 1 jajko,
- 50g masła,
- DODATKOWO:
- mak do posypania rogali,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogali
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Wodę i mleko podgrzewamy, aby były letnie. Kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki i mieszamy dokładnie do połączenia. Masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy na 15 minut, aby podrósł.
![Podrośnięty rozczyn](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/01/Podrośnięty-rozczyn-na-ciasto.jpg)
Podrośnięty rozczyn
W misie miksera umieszczamy podrośnięty rozczyn, miód, pozostały cukier, jajko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz część mąki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.
![Wyrabiamy ciasto na bułeczki](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/02/Wyrabiamy-ciasto-na-rogale-scaled.jpg)
Wyrabiamy ciasto na bułeczki
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je przez 10 minut mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
![Ciasto odstawiamy do podrośnięcia](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/02/Ciasto-odstawiamy-do-podrośnięcia-scaled.jpg)
Ciasto odstawiamy do podrośnięcia
Przygotowujemy blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wyścielamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 24 części (po około 34g każda). Formujemy z nich okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce w małych odstępach. Następnie przykrywamy je i odstawiamy na około 25 minut do napuszenia czyli ponownego podrośnięcia.
![Malutkie bułeczki z makiem - przed i po upieczeniu](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Malutkie-bułeczki-z-makiem-1-scaled.jpg)
Malutkie bułeczki z makiem - przed i po upieczeniu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i oprószamy makiem. Następnie pieczemy je około 12 minut, do ładnego zarumienia. Smacznego!
![Malutkie bułeczki z makiem](https://gotujzcukiereczkiem.pl/wp-content/uploads/2023/12/Malutkie-bułeczki-z-makiem-3-scaled.jpg)
Malutkie bułeczki z makiem