Malutkie bułeczki z makiem

Z tego przepisu piekę 12 dużych rogali śniadaniowych. Postanowiłam tym razem z tego samego ciasta przygotować malutkie bułeczki, Uwielbiam mini wypieki więc często zamieniam większe słodkości w ich wersje mini. Mini drożdżówki stały się hitem moich dzieci więc zamieniłam duże rogale w malutkie bułeczki. Wyszły wyśmienite. Sama zjadłam od razu 3 z masełkiem i dżemem. Są idealne na śniadanie czy kolację. Wystarczy odrobina masła, dżemu, miodu czy kremu czekoladowego jako dodatek. I obowiązkowo szklanka mleka. Pycha!

Malutkie bułeczki z makiem

Malutkie bułeczki z makiem

Malutkie bułeczki z makiem

Malutkie bułeczki z makiem

Więcej przepisów na wypieki drożdżowe

Malutkie bułeczki z makiem

Malutkie bułeczki z makiem

Mięciutkie i puszyste bułeczki śniadaniowe, które kochają dzieci i dorośli.

Malutkie bułeczki z makiem

Składniki (24 sztuk):

  • 450-500g mąki pszennej,
  • 100ml mleka,
  • 50ml wody,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 50g cukru,
  • 1 jajko,
  • 50g masła,
  • DODATKOWO:
  • mak do posypania rogali,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogali

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Wodę i mleko podgrzewamy, aby były letnie. Kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki i mieszamy dokładnie do połączenia. Masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy na 15 minut, aby podrósł.

Podrośnięty rozczyn

Podrośnięty rozczyn

W misie miksera umieszczamy podrośnięty rozczyn, miód, pozostały cukier, jajko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz część mąki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.

Wyrabiamy ciasto na bułeczki

Wyrabiamy ciasto na bułeczki

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je przez 10 minut mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto odstawiamy do podrośnięcia

Ciasto odstawiamy do podrośnięcia

Przygotowujemy blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wyścielamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 24 części (po około 34g każda). Formujemy z nich okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce w małych odstępach. Następnie przykrywamy je i odstawiamy na około 25 minut do napuszenia czyli ponownego podrośnięcia.

Malutkie bułeczki z makiem - przed i po upieczeniu

Malutkie bułeczki z makiem - przed i po upieczeniu

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i oprószamy makiem. Następnie pieczemy je około 12 minut, do ładnego zarumienia. Smacznego!

Malutkie bułeczki z makiem

Malutkie bułeczki z makiem

Jeśli przygotujesz malutkie bułeczki z makiem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź