Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami

Kaszotto to risotto przygotowane w zdrowszej wersji, bo ryż zastępujemy kaszą pęczak. Uwielbiam je robić, bo wszystko robimy praktycznie na jednej patelni. Co więcej świetnie się odgrzewa i idealnie nadaje się do zabrania do pracy. Mamy tutaj wszystko czego potrzeba: kasza (węglowodany), mięso (białko) i ser (białko i tłuszcz) oraz warzywa (błonnik). To pełnowartościowy posiłek. Przedstawiam wiosenną wersję kaszotto - z dodatkiem szparagów.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z kaszą pęczak.

Przygotowanie kaszotta zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników. Następnie smażymy kaszę z cebulą, zalewamy ją wodą lub bulionem i wstępnie podgotowujemy. Pod koniec dodajemy mięso, warzywa i ser. Warzyw nie gotujemy zbyt długo. Powinny pozostać jędrne. Ser mozzarella można zastąpić zwykłym żółtym serem albo camembertem, spróbujcie 🙂

Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami

Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami

Więcej przepisów na kaszotto

Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami

Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami

Pyszne i zdrowe danie obiadowe w wydaniu wiosennym.

Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami

SKŁADNIKI(3-4 porcje):

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak,
  • 2 i 1/2 -3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
  • 1 pęczek szparagów,
  • 50g świeżego szpinaku (opcjonalnie),
  • 1 średnia cukinia (250g),
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami - składniki

Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami - składniki

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy). Cukinię kroimy w kostkę 1cm. Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy w ukośne kawałki wielkości około 2cm.

Kurczaka kroimy w kostkę 1,5 cm. Oprószamy go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy kurczaka na rumiano. Odkładamy go na bok.

Warzywa kroimy. Kurczaka i kaszę smażymy.

Warzywa kroimy. Kurczaka i kaszę smażymy.

Na tę samą patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę przez kilka minut aż zrobi się szklista. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 25 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.

Do wstępnie podgotowanej kaszy dodajemy warzywa i kurczaka.

Do wstępnie podgotowanej kaszy dodajemy warzywa i kurczaka.

Następnie dodajemy kurczaka, cukinię i przyprawy. Potrawę zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy pokrojone szparagi i potrawę gotujemy pod przykryciem około 5 minut  (do miękkości warzyw). Danie odkrywamy, dodajemy świeży szpinak, mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku.

Na sam koniec dodajemy szpinak i mozzarellę.

Na sam koniec dodajemy szpinak i mozzarellę.

Kaszotto zdejmujemy z ognia, dodajemy startą mozzarellę i patelnię przykrywamy. Odstawiamy ją na 2-3 minuty – w tym czasie mozzarella się rozpuści. Kaszotto delikatnie mieszamy i nakładamy na talerze.

Życzę smacznego  🙂

Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami

Kaszotto z cukinią, kurczakiem i szparagami

Jeśli przygotujesz kaszotto ze szparagami i kurczakiem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź