Kocham słodkie wypieki w wersji mini. I bardzo często je przygotowuje, bo wyglądają uroczo i pięknie. Mini wypieki lubię też dlatego, że świetnie sprawdzają się dla dzieci. Moje dzieci uwielbiają słodkości więc chętnie przygotowuje im malutkie ciastka, drożdżówki czy babeczki.
Ciasteczka robi się bardzo szybko. Najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie z z jajkiem. Kolejno mieszamy wszystko z suchymi składnikami, a na końcu dodajemy kropelki czekolady lub posiekaną czekoladę. Aby łatwiej uformować ciastka to na stolnicy podsypanej mąką formujemy cienki wałek i tniemy go tak jak kopytka. Teraz z każdego kopytka formujemy okrągłe ciasteczko, które lekko spłaszczamy. Oczywiście z tego przepisu upieczesz także duże ciastka. Będą się piekły wtedy o kilka minut dłużej. Polecam!
Oczywiście ciastka są przepyszne same! Ale co powiesz, aby podać je na słodkie śniadanie? Wkładasz je do miseczki, zalewasz zimnym mlekiem i od razu jesz. Kochani to jest przepyszne! Wypróbujcie koniecznie. Smakują niczym znane płatki na mleko cookie crisp.
Często zadawane pytania
Czy muszę chłodzić ciasto przed formowaniem ciasteczek?
Nie ma potrzeby chłodzenia ciasta. Jeśli prawidłowo odmierzyłeś składniki i wykonałeś ciastka to powinieneś uzyskać gęste ciasto. Jeśli chcesz ewentualnie łatwiej formować ciastka to możesz schłodzić gotowe ciasto przez 10 minut.
Gdzie kupić chocolate chips?
Chocolate chips czy kropelki czekolady można zamówić w dowolnym sklepie internetowym z produktami cukierniczymi. Można je znaleźć także na Allegro. Kupuje ostatnio kropelki marki Barry Callebaut.
Przechowywanie ciastek
Ciastka przechowuj do 5-7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz je też zamrozić na max 3 miesiące.
Więcej przepisów na ciasteczka
- Ciastka z masłem orzechowym
- Ciastka owsiane z rodzynkami i czekoladą
- Ciastka z płatkami kukurydzianymi
- Ciastka budyniowe
Pyszne amerykańskie ciastka z czekoladą w wersji mini. Idealne dla dzieci. Pysznie smakują zalane mlekiem, spróbujesz? 🙂
Mini ciastka z czekoladą
Składniki:
- 125g masła,
- 60g cukru trzcinowego,
- 40g cukru białego,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 jajko,
- 180g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody (2g),
- szczypta soli,
- 130g posiekanej czekolady lub kropelek czekoladowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i solą.
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem białym, wanilinowym i trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Dodajemy chocolate chips i mieszamy szpatułką tylko do dobrego połączenia składników. Ciasto będzie klejące. Zostawiamy 1 łyżkę chocolate chips, bo będziemy wkładać je w uformowane ciastka tuż przed pieczeniem.
*Zamiast chocolate chips użyć można posiekanej drobno czekolady: mlecznej, gorzkiej czy deserowej.
Z ciasta formujemy wałeczki na podsypanej mąką stolnicy. Wałeczki tniemy na małe kawałki tak jak na kopytka. Z każdego kawałka formujemy kuleczkę i lekko ją spłaszczamy. Kuleczki powinna być średnicy mniej więcej monety 50gr. Spłaszczone kuleczki układamy na blaszkach. W ciastka wkładamy kilka odłożonych kropelek czekolady. Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.
Ciastka pieczemy około 7 minut. W zależności od wielkości mogą się piec kilkadziesiąt sekund krócej lub dłużej. Powinny być ładnie zarumienione. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!
Przepyszne, chrupiące i naprawdę łatwe w wykonaniu ciasteczka! Nie trzeba chłodzić ciasta, co jest dla mnie dużym atutem, można je zrobić ekspresowo. Zrobiłam je z dziećmi dla Mikołaja. Dzieciaki i Mikołaj zachwycone! Dziękuję za przepis, jak zawsze niezawodny! ❤️
Ślicznie dziękuję 😃♥️
Super pomysł na małe co nieco do herbatki.
Dziękuję ♥️ Piękne!😉
Wyjdą z samym białym cukrem, czy konieczny jest trzcinowy?
Wyjdą ♥️