Pudding chia z mango

Deser chia z mango i bananem nie zawiera cukru, a mimo to jest słodki. Jest bardzo zdrowy, zawiera dużo błonnika. Sprawi, że będziemy długo syci. Polecam go osobom dbającym o linię.

Taki chia pudding jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Najpierw zalewamy nasiona chia wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie mieszamy je ze zmiksowanym bananem i gęstym jogurtem. Na wierzch wykładamy puree z mango i gotowe. Aby go przygotować nie potrzebujecie wiele sprzętu, jedynie blender. A jeśli nie masz blendera to banana rozgnieć po prostu widelcem, a mango podaj pokrojone w kosteczkę.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem nasion chia.

Warto wzbogacić swoją dietę o nasiona chia (inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej). Wpływają bowiem pozytywnie na pracę naszych jelit; dbają o mocne żeby i kości;  hamują wzrost komórek nowotworowych, zwłaszcza raka szyjki macicy i raka sutka u kobiet; dbają o naszą wagę.

Pudding chia z bananem i mango

Pudding chia z bananem i mango

Pudding chia z mango

SKŁADNIKI (2 porcje po 325 kcal):

  • 4 łyżki nasion chia (40g),
  • ½ szklanki zimnej wody (125ml),
  • 1 banan (180g),
  • 200g gęstego jogurtu naturalnego (lub typu greckiego),
  • 1 mango (400g),

PRZYGOTOWANIE:

Nasiona chia przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą, mieszamy. Odstawiamy je na 30 minut, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik.

Przygotowanie puddingu chia z mango

Przygotowanie puddingu chia z mango

Banana miksujemy za pomocą blendera na gładki mus.

*Jeśli nie posiadasz blendera to banana po prostu rozgnieć dobrze widelcem. Im bardziej dojrzały banan tym słodszy pudding otrzymasz.

Powstały mus bananowy oraz gęsty jogurt naturalny łączymy z napęczniałymi nasionami chia i mieszamy. Gotowy pudding rozkładamy do dwóch szklanek i odstawiamy do lodówki. Można pudding rozłożyć też do 4 szklaneczek - aby uzyskać 4 mniejsze porcje.

Przygotowanie puddingu chia z mango

Przygotowanie puddingu chia z mango

Mango obieramy, usuwamy pestkę i miąższ miksujemy blenderem na gładki mus. Mus mango wykładamy do szklanek. Deser podajemy schłodzony.

*Jeśli nie posiadasz blendera to mango pokrój w kostkę i wyłóż na wierzch puddingu. Czasem do tego deseru używam mrożonego mango i też się świetnie sprawdza.

Wagę owoców podałam ze skórką (i pestką).

Życzę smacznego 🙂


Uwaga:

1) Cała potrawa zawiera około 650kcal. W tym:

  • węglowodany – 104g,
  • białko – 20g,
  • tłuszcz – 18g,
  • błonnik – 21g.

Proponuję podanie dwóch porcji po około 325kcal. To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub przekąskę.

Pudding chia z bananem i mango

Pudding chia z bananem i mango

Pudding chia z bananem i mango

Pudding chia z bananem i mango





11 komentarzy

  1. uwielbiam i robię od czasu do czasu różne puddingi z chia 🙂

  2. Bardzo lubię takie puddingi. Są zdrowe i lekkie 🙂

  3. nigdy nie wiem co zabrać na 2 śniadanie na uczelnię, Zrobię sobie taki deserek, Cukiereczki dzięki za przepis 🙂

  4. Skąd ma pani takie słoiczki do pudingu???

    • cukiereczek

      Malinka zamówiłam przez internet. Są to słoiczki firmy Weck.

  5. Fajny pomysł na zdrowy i pyszny podwieczorek ? zniknał w mgnieniu oka!

    • cukiereczek

      Monika jak pięknie podany 🙂

  6. Dzień dobry a może być mrożone mango?

    • cukiereczek

      Tak. Czasem przygotowuje ten pudding z mrożonym mango 😉

  7. Często robię ten deser gdy mamy gości, zawsze są zaskoczeni jak pyszny moze byc deser bez cukru 🙂

    • cukiereczek

      A jak pięknie podane 🙂 Brawo!

Zostaw odpowiedź