Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Zawsze mam w lodówce opakowanie serka wiejskiego. Ratuje mnie, gdy nie mam czasu przygotować wartościowego posiłku. Wystarczy wówczas kromka pieczywa, garść pomidorków i serek wiejski. A gdy mam więcej czasu to uwielbiam przygotowywać z niego różne potrawy na słodko i wytrawnie.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z serkiem wiejskim.

Moje najnowsze odkrycie to placuszki bananowe z serkiem wiejskim. Są niezwykle delikatne i wilgotne. To placki raczej z tych płaskich niż puszystych, ale wychodzi ich całkiem sporo i fajnie układają się w stertę. Nie wymagają zbyt dużej ilości składników, bo to tylko serek, jajka, banan, mąka i proszek do pieczenia. Najpierw pierwsze trzy składniki miksuje na mus w blenderze. Dopiero później dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Ważne, aby serek zmiksować na gładko. Wówczas praktycznie nie czuć go w smaku, bo nie mamy tych granulek.

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Im mniej mąki dodamy tym placki będą delikatniejsze. Placki udadzą się już z 50g mąki, ale jeśli wolisz wersję bardziej sztywną to dodaj tej mąki nawet 70g. Ja do swoich użyłam mąki pełnoziarnistej dlatego placki mają ciemniejszy kolorek. Smakujcie Kochani i dajcie znać, jak Wasze wrażenia 🙂

Ja placuszki zjadłam w towarzystwie kilku orzechów, aby posiłek był lepiej zbilansowany. Ale nawet same są już bardzo sycące.

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Więcej przepisów z serkiem wiejskim "na słodko"

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Pyszne i delikatne placuszki, które super sprawdzą się także dla najmłodszych.

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Składniki (2 porcje):

  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • 1 serek wiejski (200g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 50-60g mąki pszennej

Przygotowanie:

* Z jednego banana po obraniu uzyskałam 125g miąższu.

Do naczynia miksera wkładamy: banana, jajka, serek wiejski. Miksujemy blenderem do otrzymania gładkiego musu. Zawartość blendera przelewamy do miski. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia.

*Im mniej mąki damy tym delikatniejsze placuszki otrzymamy. Dodajmy najpierw 50g i zobaczmy konsystencję ciasta. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej dlatego placuszki mają ciemniejszy kolor. Super sprawdzi się także zwykła mąka pszenna czy orkiszowa.

Placki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni. Wystarczy do nich odrobina tłuszczu, ale smażą się też super na suchej patelni. Smacznego!


Uwaga: Kaloryczność policzyłam przy założeniu 60g mąki.

1 porcja zawiera około 340kcal.w tym:

  • węglowodany – 35g,
  • białko – 23g,
  • tłuszcz – 11,6g,
  • błonnik – 4,7g.

Placki proponuję podać na drugie śniadanie.

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Placuszki bananowe z serkiem wiejskim

Jeśli przygotujesz placki bananowe z serka wiejskiego to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Pyszne 😋 i proste, a poziom glikemii po nich super

Zostaw odpowiedź