Deser chia z mango i bananem nie zawiera cukru, a mimo to jest słodki. Jest bardzo zdrowy, zawiera dużo błonnika. Sprawi, że będziemy długo syci. Polecam go osobom dbającym o linię.
Taki chia pudding jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Najpierw zalewamy nasiona chia wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie mieszamy je ze zmiksowanym bananem i gęstym jogurtem. Na wierzch wykładamy puree z mango i gotowe. Aby go przygotować nie potrzebujecie wiele sprzętu, jedynie blender. A jeśli nie masz blendera to banana rozgnieć po prostu widelcem, a mango podaj pokrojone w kosteczkę.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z wykorzystaniem nasion chia.
Warto wzbogacić swoją dietę o nasiona chia (inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej). Wpływają bowiem pozytywnie na pracę naszych jelit; dbają o mocne żeby i kości; hamują wzrost komórek nowotworowych, zwłaszcza raka szyjki macicy i raka sutka u kobiet; dbają o naszą wagę.
Pudding chia z mango
SKŁADNIKI (2 porcje po 325 kcal):
- 4 łyżki nasion chia (40g),
- ½ szklanki zimnej wody (125ml),
- 1 banan (180g),
- 200g gęstego jogurtu naturalnego (lub typu greckiego),
- 1 mango (400g),
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona chia przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą, mieszamy. Odstawiamy je na 30 minut, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik.

Przygotowanie puddingu chia z mango
Banana miksujemy za pomocą blendera na gładki mus.
*Jeśli nie posiadasz blendera to banana po prostu rozgnieć dobrze widelcem. Im bardziej dojrzały banan tym słodszy pudding otrzymasz.
Powstały mus bananowy oraz gęsty jogurt naturalny łączymy z napęczniałymi nasionami chia i mieszamy. Gotowy pudding rozkładamy do dwóch szklanek i odstawiamy do lodówki. Można pudding rozłożyć też do 4 szklaneczek - aby uzyskać 4 mniejsze porcje.

Przygotowanie puddingu chia z mango
Mango obieramy, usuwamy pestkę i miąższ miksujemy blenderem na gładki mus. Mus mango wykładamy do szklanek. Deser podajemy schłodzony.
*Jeśli nie posiadasz blendera to mango pokrój w kostkę i wyłóż na wierzch puddingu. Czasem do tego deseru używam mrożonego mango i też się świetnie sprawdza.
Wagę owoców podałam ze skórką (i pestką).
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Cała potrawa zawiera około 650kcal. W tym:
- węglowodany – 104g,
- białko – 20g,
- tłuszcz – 18g,
- błonnik – 21g.
Proponuję podanie dwóch porcji po około 325kcal. To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub przekąskę.
 dwóch porcji po około 325kcal. To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub przekąskę.
















uwielbiam i robię od czasu do czasu różne puddingi z chia 🙂
Bardzo lubię takie puddingi. Są zdrowe i lekkie 🙂
nigdy nie wiem co zabrać na 2 śniadanie na uczelnię, Zrobię sobie taki deserek, Cukiereczki dzięki za przepis 🙂
Skąd ma pani takie słoiczki do pudingu???
Malinka zamówiłam przez internet. Są to słoiczki firmy Weck.
Fajny pomysł na zdrowy i pyszny podwieczorek ? zniknał w mgnieniu oka!
Monika jak pięknie podany 🙂
Dzień dobry a może być mrożone mango?
Tak. Czasem przygotowuje ten pudding z mrożonym mango 😉
Często robię ten deser gdy mamy gości, zawsze są zaskoczeni jak pyszny moze byc deser bez cukru 🙂
A jak pięknie podane 🙂 Brawo!