Koniec lata, a początek jesieni to wymarzony czas na wypieki z malinami. Maliny są o tej porze roku najsłodsze. Cieszę się ich smakiem i rozpieszczam moich bliskich malinowymi wypiekami. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wspaniałe, puszyste, szybkie i proste ciasto z malinami na oleju.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na wypieki z olejem.
Do swojego ciasta użyłam oleju rzepakowego, bo jest świetnym zamiennikiem rozpuszczonego masła w przepisach. Dzięki niemu ciasto jest szybsze do przygotowania, tańsze, zdrowsze, a przy tym zachowuje swój oryginalny smak. Ten olej zawsze mam w swojej kuchni.
Zalety zastępowania masła olejem rzepakowym
Olej rzepakowy świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach jako alternatywa dla rozpuszczonego masła. Nie musimy brudzić dodatkowego naczynia, aby rozpuścić tłuszcz. Po prostu odmierzamy w szklance potrzebną ilość. Co więcej, każdy z nas ma zazwyczaj butelkę oleju w spiżarni. Nie musimy się martwić, że braknie nam masła w trakcie przygotowywania przepisu. Ostatnimi czasy kostka masła kosztuje całkiem sporo. Nie musimy przepłacać, skoro mamy tańszy zamiennik.
Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat. Nie zmienia więc smaku ciast. Dzięki niemu ciasto jest szybsze do przygotowania, tańsze, zdrowsze, a przy tym zachowuje swój oryginalny smak. TUTAJ dowiesz się więcej o zaletach stosowania oleju zamiast masła.
Masło jest tłuszczem zwierzęcym, a olej rzepakowy - roślinnym. Używając go zmniejszamy produkcję CO2 i dbamy o zmniejszenie tempa zmian klimatycznych. Co więcej, masło zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe. Tymczasem olej rzepakowy jako tłuszcz roślinny zawiera głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym, które mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
Dzisiejszy przepis na ciasto jest genialny! Jestem pewna, że to ciasto stanie się hitem i bardzo Wam zasmakuje.
- Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy miksera. Wystarczy łyżka lub rózga kuchenna.
- Do przygotowania ciasta tak naprawdę nie potrzebujemy wagi kuchennej, a jedynie szklankę. Składniki podałam i w gramach i w szklankach, aby osoby nie posiadające wagi kuchennej również mogły z łatwością przygotować ciasto.
- Ciasto jest szybkie i proste do przygotowania, bo wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki.
- Przepis jest na tyle elastyczny, że można wykorzystać owoce świeże lub mrożone.
- Do ciasta wykorzystujemy same podstawowe składniki, które na pewno macie w domu: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej rzepakowy, jogurt.
- Z tego przepisu z łatwością przygotujecie muffinki.
Więcej ciast z malinami
- Sernik z malinami
- Blondie z malinami i białą czekoladą
- Kruche maślane ciasto z mascarpone i malinami
- Tort malinowy z budyniem
To ciasto przygotujesz w zaledwie 5 minut, bo wystarczy tylko wymieszać suche składniki z mokrymi i upiec. A smakuje fenomenalnie. Jest wilgotne i puszyste, a słodkie maliny pysznie współgrają ze słodkim ciastem jogurtowym.
Proste ciasto z malinami (na oleju)
Składniki:
- 125ml oleju rzepakowego (1/2 szklanki),
- 125ml jogurtu typu greckiego (1/2 szklanki),
- 3 jajka,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 175g mąki pszennej (1 czubata szklanka),
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (7g),
- 150g cukru (3/4 szklanki),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 200g malin
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Tzn. olej, jajka, jogurt, maliny wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie. Pozwalamy im się ocieplić do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm. Na spód tortownicy wykładamy papier do pieczenia. Zapinamy obręcz i smarujemy ją cienką warstwą masła i oprószamy mąką lub bułką tartą.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki: jajka, jogurt, skórkę startą z cytryny i olej rzepakowy. Mieszamy krótko łyżką lub rózgą, tylko do połączenia składników.
TUTAJ przeczytasz jak uniknąć zakalca.
Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy maliny (kilka odkładamy na wierzch) i delikatnie mieszamy, aby połączyły się z ciastem. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Na wierzch wykładamy odłożone maliny.
* Do ciasta możemy użyć malin świeżych lub mrożonych. Malin mrożonych nie rozmrażamy wcześniej. Należy tylko pamiętać, że z owocami mrożonymi ciasto będzie się piekło dłużej.
Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, góra-dół. Pieczemy około 45-60 minut, do suchego patyczka. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią aluminiową. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem. Świetnym dodatkiem będzie także bita śmietana. Życzę smacznego!
Ciasto przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni. W cieplejsze dni warto ciasto przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku, a podawać w temperaturze pokojowej.
Jeśli przygotujesz proste ciasto z malinami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem